Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít normální hlínu na sukulenty?

Můžu použít normální hlínu na sukulenty?

Zajímalo by mě, jestli je možné použít obyčejnou zahradní hlínu na pěstování sukulentů. Mám doma pár kousků, které bych chtěl zasadit, ale nevím, jestli je to dobrý nápad. Slyšel jsem, že sukulenty potřebují speciální půdu, která dobře odvodňuje vodu, ale nemám teď po ruce žádné speciální substráty pro sukulenty. Může normální hlína nějak ovlivnit jejich růst? Co se stane, když je zasadím do té běžné hlíny? Nezhnijí mi kořeny nebo něco jiného? Také mě zajímá, jestli je lepší smíchat tu obyčejnou hlínu s něčím jiným, abych dosáhl lepšího odvodnění. Má někdo zkušenosti s tímto tématem? Děkuji za jakékoliv rady a tipy!

101 slov
1 minut čtení
23. 1. 2021
Antonín Staněk

Zdravím, no já bych normální zahradní hlínu rozhodně nedoporučil. Sukulenty fakt potřebují něco, co dobře odvádí vodu, jinak ti kořeny začnou hnít. Zahradní hlína je většinou moc těžká a zadržuje vodu, což je pro sukulenty špatný. Mě se osvědčilo smíchat tu hlínu s pískem nebo perlitem, to hodně pomůže s odvodněním. Klidně to zkus, ale radši do toho přidej aspoň trochu nějakého lehčího materiálu. Jinak ti ty kousky asi moc dlouho nevydrží.

72 slov
0.7 minut čtení
28. 10. 2023
Filip Zich

Obyčejná zahradní hlína pro sukulenty není ideální. Tyhle rostliny mají rády dobře odvodněnou půdu, jinak mohou mít problém s kořeny a hrozí jim hniloba. Normální hlína obvykle zadržuje vodu, což je pro sukulenty špatný signál. Můžu ti doporučit smíchat tu hlínu s nějakým pískem nebo perlit, to zlepší odvodnění. Taky můžeš zkusit přidat trochu štěrku nebo drcené cihly. To by mohlo pomoct, aby se tam voda moc nezdržovala. Pokud to uděláš, tak by ti ty sukulenty mohly růst líp a nezhnijou. Takže jo, radši se na tu běžnou hlínu vykašli a něco do ní přimíchej.

95 slov
1 minut čtení
13. 1. 2022
Zuzana Khýrová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Optimální substráty pro kaktusy a sukulenty: Co potřebujete vědětPodrobný průvodce ideálními substráty pro kaktusy a sukulenty, které zajistí zdravý růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
9. 2. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky