Meskalin.cz/Fórum/Substrát s perlitem nebo bez?

Substrát s perlitem nebo bez?

Zajímalo by mě, jestli je lepší používat substrát s perlitem, nebo jestli se dá pěstovat i bez něj. Mám doma několik kaktusů a sukulentů a snažím se jim poskytnout co nejlepší podmínky pro růst. Zjistil jsem, že perlit se často doporučuje jako součást substrátu, ale nevím, jestli je to nutné pro všechny druhy rostlin. Jaký je vlastně rozdíl mezi substrátem s perlitem a bez něj? Může perlit pomoci s odvodněním, nebo spíše zadržuje vlhkost? A co třeba další složky substrátu, které by mohly být užitečné? Rád bych věděl, jaké máte zkušenosti vy ostatní pěstitelé. Myslíte si, že by rostliny lépe prospívaly v substrátu s perlitem, nebo si poradí i v klasickém substrátu? A pokud je perlit tak důležitý, jaké množství byste doporučili přidat do směsi? Díky za vaše rady a postřehy.

131 slov
1.3 minut čtení
1. 12. 2024
Petr Štěpánek

Rozhodně je lepší mít substrát s perlitem, hlavně pro kaktusy a sukulenty. Perlit pomáhá s odvodněním, což je u těchto rostlin klíčový faktor, protože nesnášejí přemokření. Když ho přidáš, tak substrát lépe provzdušníš a kořeny se nemusí tolik potýkat s rotací. Bez perlitu může být substrát příliš hutný a zadržovat vlhkost déle, což může vést k hnilobě.

Množství? Tak třeba tak 30-50% perlitu v směsi je fajn. To by mělo stačit, aby se udržela správná struktura a zároveň to zůstalo lehké. Jinak můžeš přidat i další složky jako hrubý písek nebo štěrk, to taky pomáhá. Zkrátka, doporučuju perlit určitě vyzkoušet, tvoje kaktusy ti budou vděčné.

104 slov
1 minut čtení
23. 11. 2021
Filip Dušek

Substrát s perlitem je fakt dobrá volba, hlavně pro kaktusy a sukulenty. Perlit pomáhá s odvodněním, což je pro tyhle rostliny klíčový, protože nesnáší přemokření. Když máš substrát bez perlitu, může se snadno stát, že se voda zadržuje a to může vést k hnilobě kořenů. Mě osobně se osvědčila směs cca 50% kvalitního substrátu, 30% perlitu a zbytek třeba písek nebo drť. Všem rostlinkám to vyhovuje, hezky prospívají. Ale pokud nemáš perlit, tak to neznamená konec světa. Některé kaktusy můžou přežít i v klasickém substrátu, jen dávej pozor na zálivku. Takže jestli chceš mít jistotu, perlit určitě doporučuju.

98 slov
1 minut čtení
30. 12. 2022
Anna Kočová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Optimální substráty pro kaktusy a sukulenty: Co potřebujete vědětPodrobný průvodce ideálními substráty pro kaktusy a sukulenty, které zajistí zdravý růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
9. 2. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky