Meskalin.cz/Fórum/Jak často měnit substrát u kaktusů?

Jak často měnit substrát u kaktusů?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s tím substrátem u kaktusů. Vím, že je důležité mít správný typ zeminy, ale co se týče její výměny, jak často bych měl měnit substrát? Je to jednou ročně, nebo stačí třeba každé dva roky? Co když kaktusy rostou rychle? Měl bych je přesadit častěji? Taky jsem slyšel, že příliš často měněný substrát může kaktusy stresovat. Je to pravda? A jak poznám, že je čas na výměnu? Stačí se podívat na kořeny nebo někde jinde? A co se týče složení substrátu, je dobré používat speciální směsi pro kaktusy, nebo můžu použít něco, co mám doma, třeba směs pro sukulenty? Jak moc by měl být substrát propustný a jaké živiny by měl obsahovat? Odpovědi na tyto otázky by mi hodně pomohly, protože bych chtěl mít své kaktusy v co nejlepší kondici a nevím si rady. Díky!

142 slov
1.4 minut čtení
19. 8. 2022
Zdeněk Vaněk

Substrát u kaktusů je fakt důležitý, ale výměna záleží na víc věcech. Obecně tak jednou za 1-2 roky, pokud kaktusy moc nerostou, stačí. Když ale vidíš, že mají kořeny na dně květináče nebo se špatně zavlažují, můžeš přesadit dřív. Měnit substrát příliš často fakt může stresovat, takže s tím opatrně. Co se týče složení, speciální směs pro kaktusy je nejlepší, ale klidně můžeš použít i směs pro sukulenty, hlavně ať je to dobře propustný. Kaktusy potřebují vzdušný substrát, takže písek a perlit jsou super. Hlavní je, aby to nezadržovalo vodu, jinak můžeš mít problém s hnilobou. Takže koukej na kořeny a pokud se ti zdá substrát zhutnělý nebo zapáchající, je čas na změnu.

113 slov
1.1 minut čtení
5. 11. 2021
Jaroslav Jirka

Substrát u kaktusů bys měl měnit tak jednou za 1-2 roky. Pokud rostou fakt rychle, klidně je můžeš přesadit častěji, třeba každý rok. Ale jo, častá výměna může být stresující, takže to chce mít cit. Když začne substrát vypadat rozpadlý, nebo když jsou kořeny venku z květináče, tak je na čase.

Ohledně složení substrátu: speciální směsi pro kaktusy jsou ideální, ale když použiješ něco na sukulenty, taky to může fungovat, hlavně ať je to propustný. Měl bys mít dobrý poměr písku a zeminy, aby se zbytečně nezadržovala voda. Hlavně dej pozor na to, aby tam nebylo moc živin, kaktusy to nepotřebují tolik. Takže no stress a sleduj své rostlinky!

109 slov
1.1 minut čtení
8. 4. 2024
Miroslava Kubíková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Optimální substráty pro kaktusy a sukulenty: Co potřebujete vědětPodrobný průvodce ideálními substráty pro kaktusy a sukulenty, které zajistí zdravý růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
9. 2. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky