Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat malý bonsai?

Jak často zalévat malý bonsai?

Mám malý bonsai a přemýšlím, jak často bych ho měl zalévat. Jsem si vědom, že to závisí na různých faktorech, jako je druh bonsaje, velikost květináče a také to, jak moc slunce dostává. Ale přesto se mi zdá, že je to pořád trochu složité. Četl jsem něco o tom, že by se měl zalévat, když vrchní vrstva půdy uschne, ale co když je venku horko? Mám ho zalévat častěji nebo spíš méně? A co v zimě? Měl bych mu dávat vodu i v té studené části roku? Vím, že příliš mnoho vody může být špatné a kořeny by mohly začít hnít, ale jak poznám, kdy je to akorát? Myslím, že by bylo fajn mít nějaký tip na to, jak rozpoznat potřebu zavlažení. Taky mě zajímá, jestli existují nějaké speciální techniky pro zalévání bonsají. Například jsem slyšel o ponoření květináče do vody na chvíli. Je to dobrý nápad nebo to raději nedělat? Omlouvám se za tolik otázek, ale prostě jsem si tím teď tak úplně jistý a nechci svému bonsaji ublížit. Může mi někdo poradit?

174 slov
1.7 minut čtení
30. 7. 2023
Lucie Ondrová

Zalévat bonsai není tak složité, jak to vypadá. Jo, záleží na druhu, velikosti květináče a sluníčku. Obecně platí, že když je vrchní vrstva půdy suchá, je čas zalévat. V horku můžeš potřebovat zalévat častěji, ale pozor na přelití – to je fakt problém. V zimě bys měl zalévat méně, protože rostlina je v klidovém stavu a voda se hůř odpařuje. Můžeš zkusit i ponořit květináč do vody na chvilku – to funguje, ale jen občas. Sleduj kořeny a listy: pokud jsou suché a listy začnou opadat, je jasný signál. Hlavně nezapomeň na odvodnění! Takže to chce jen trochu praxe, brzy poznáš, co tvůj bonsai potřebuje.

105 slov
1.1 minut čtení
14. 5. 2023
Vladimíra Horáková

Takže s tím zaléváním bonsaje to je fakt víc o pozorování než o nějakém přesném plánu. V zásadě, jak říkáš, počkej, až uschne ten vršek půdy. V létě můžeš zalévat klidně častěji, třeba i každý den, pokud je teplo a slunce, ale hlídej si, aby to nebylo moc. Zkus prst zabořit do půdy – když je suchý do tak 2-3 cm, tak je čas. Na zimu to chce míň vody, protože rostlina zpomalí růst. Když je chladno, můžeš zalévat jednou za 2-3 týdny. Co se týče techniky, ponoření do vody na pár minut může být fajn, ale ne dlouho. Jen pozor na to, aby se ti kořeny nepotopily do vody příliš dlouho. Takže prostě sleduj a uč se – bonsai ti dá vědět, co potřebuje.

125 slov
1.3 minut čtení
28. 9. 2022
Tomáš Zich
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a jak se jim vyhnoutObjevte, jaké jsou nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a naučte se, jak se jim vyhnout pro zdravý a krásný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
10. 4. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky