Meskalin.cz/Fórum/Jak a kdy přihnojit malé bonsaje?

Jak a kdy přihnojit malé bonsaje?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma pár malých bonsají, které se snažím pěstovat a chtěl bych se zeptat, jak vlastně správně přihnojit tyto krásné stromy. Vím, že přihnojování je důležité pro jejich zdravý růst, ale mám trochu chaos v tom, kdy a jak často bych to měl dělat. Je nějaký specifický čas v roce, kdy je nejlepší začít s hnojením? Ať už jde o jaro, léto nebo podzim? Také by mě zajímalo, jaký druh hnojiva je pro bonsaje nejvhodnější. Mám raději používat tekuté hnojivo nebo granulované? A co třeba poměr živin – je důležité zohlednit konkrétní potřeby různých druhů bonsají? Trochu jsem se ztratil v informacích na internetu a nevím, zda existují nějaké osvědčené postupy, které byste mi mohli doporučit. Děkuji moc za pomoc!

124 slov
1.2 minut čtení
7. 6. 2024
Zdeněk Kubík

Při přihnojování bonsají je fajn začít na jaře, když rostliny začínají růst. Většinou se doporučuje hnojit jednou za 4 až 6 týdnů během vegetační sezóny, což je jaro a léto. Na podzim už s hnojením opatrně, aby se rostliny připravily na zimu, většinou se pak nepřihnojuje vůbec. Co se týče hnojiva, tekuté hnojivo je super, protože ho můžeš snadno naředit a kontrolovat dávkování. Granulované taky fungují, ale ty se pomaleji uvolňují. Určitě si zjisti, co konkrétní druhy bonsají potřebují – některé potřebují víc dusíku, jiné víc fosforu a draslíku. Takže je dobrý podívat se na specifika. Hlavně nezapomeň hnojit po zalití, aby se to hezky rozložilo a nepoškodilo kořeny. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
16. 7. 2021
Milan Sýkora

Přihnojování bonsají je fakt důležitý, ale není to zas tak složitý. Nejlepší doba na hnojení je na jaře, když začínají růst – to je zhruba od března do června. Potom můžeš pokračovat v létě, ale na podzim už s tím opatrně, ať si bonsaje nevyčerpeš před zimou. Co se týče hnojiva, tekuté hnojivo je super, protože se rychle vstřebá, ale granulované taky můžeš použít, jen je potřeba to víc plánovat. Zkus hnojiva speciálně pro bonsaje, mají správný poměr živin, což je pro ně ideální. U různých druhů bonsají se můžeš setkat s různýma potřebama, tak si zjisti, co tvé konkrétní druhy vyžadujou. Obecně platí, že méně je někdy víc – radši přihnojovat míň a častěji než moc najednou.

118 slov
1.2 minut čtení
20. 10. 2023
Dominik Volf
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a jak se jim vyhnoutObjevte, jaké jsou nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a naučte se, jak se jim vyhnout pro zdravý a krásný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
10. 4. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky