Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám pro vás dotaz ohledně substrátu. Chtěl bych se zeptat, jaký je podle vás ten nejlepší substrát pro kaktusy. Zkoušel jsem pár různých variant, ale stále mám pocit, že bych mohl najít něco lepšího. Vím, že kaktusy potřebují dobré odvodnění, ale co když zkusím směs s trochou kompostu nebo rašeliny? Funguje to vůbec? Jaké jsou vaše zkušenosti? Slyšel jsem, že někteří lidé používají speciální směsi určené přímo pro kaktusy, ale nejsem si jistý, jestli se vyplatí investovat do hotových produktů nebo raději zkusit vytvořit vlastní kombinaci. Co byste doporučili? A jaké poměry jednotlivých složek byste použili, kdybyste si měli namíchat substrát na míru? Každá rada se hodí, protože chci, aby moje kaktusy byly šťastné a zdravé. Díky moc za vaše tipy!

127 slov
1.3 minut čtení
17. 4. 2021
Jaroslava Hradilová

Tak já mám kaktusy už pár let a většinou používám směs, co se dá koupit v zahradnictví, speciálně na kaktusy. Je to fakt dobrý, protože to má v sobě perlit nebo štěrk, takže to hezky odvodňuje. Co se týče kompostu nebo rašeliny, tak to bych byl opatrnej – kaktusy fakt nesnášej moc vlhkosti. Když už, tak trošku rašeliny do směsi může být ok, ale víc než 20% bych tomu nedával. Mám dobrý zkušenosti s poměrem: 50% kvalitního substrátu na kaktusy, 25% písku a 25% perlitu. Kaktusům to fakt vyhovuje. Zkusit si namíchat vlastní směs je určitě dobrý nápad, ale pokud se ti nechce, ty hotovky taky nejsou špatný. Hlavně na to nezapomeň – čím lepší odvodnění, tím šťastnější kaktusy! Tak hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
5. 6. 2024
Patrik Vaníček

Tak pro kaktusy je fakt důležitý mít dobrý substrát, co bude dobře drenážovat. Osobně používám směs hrubého písku, perlitu a trochy kompostu. Takhle to hezky drží vzduch a odvodňuje vodu. Rašelina bych do toho moc nedával, spíš se s ní dá vyhnout, protože kaktusy nemají rády vlhko. Když si chceš namíchat svůj substrát, tak doporučuji zkusit poměr asi 2:1:1 – dva díly písku, jeden díl perlitu a jeden díl kompostu. Hotové směsi můžou být fajn, ale většinou jsou dost předražený. Takže klidně experimentuj a sleduj, jak se tvým kaktusům daří. Hlavně to nepřeháněj s vodou!

95 slov
1 minut čtení
16. 11. 2023
Lukáš Kopecký
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Jak správně vybrat substrát pro kaktusy a sukulenty: Odhalení nejčastějších omylůZjistěte, jak správně vybrat substrát pro vaše kaktusy a sukulenty. Odhalte nejčastější chyby, které mohou ovlivnit zdraví vašich rostlin a užijte si ...
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky