Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít běžnou zeminu pro sukulenty?

Můžu použít běžnou zeminu pro sukulenty?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky sukulentů! Mám dotaz ohledně pěstování těchto úžasných rostlinek. Zajímá mě, jestli je možné použít běžnou zahradní zeminu pro sukulenty, nebo jestli by to mohlo nějak negativně ovlivnit jejich růst. Vím, že sukulenty potřebují specifické podmínky, jako je dobré odvodnění a málo vlhkosti, ale co když se rozhodnu použít normální zeminu, kterou mám na zahradě? Jenže ta zemina vypadá tak hezky a zdá se mi jako dobrý základ. Nebo by se mohlo stát, že to povede k hnilobě kořenů nebo jiným problémům? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Je lepší investovat do speciálního substrátu pro sukulenty, nebo mohu přimíchat nějaké další materiály do běžné zeminy, aby se zlepšily její vlastnosti? Jsem si vědom toho, že existují speciální směsi určené přímo pro kaktusy a sukulenty, ale váhám, jestli je to nutné. Když už se bavíme o tomhle, zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní tipy na to, jak správně namíchat substrát pro sukulenty doma. Budu vděčný za všechny rady a názory! Děkuji!

166 slov
1.7 minut čtení
15. 6. 2024
Tomáš Brabec

Běžná zahradní zemina pro sukulenty fakt není ideální. Mají rády dobré odvodnění, a to normální zemina nezajistí. Hrozí ti pak hniloba kořenů, což je problém, co nikdo nechce řešit. Pokud ji chceš použít, tak určitě přimíchej nějaký písek nebo perlit, aby se zlepšilo odvodnění. Většina lidí doporučuje speciální substrát pro sukulenty, protože je to jednodušší a rostlinky jsou v tom spokojenější. Na domácí směs můžeš zkusit poměr 2:1:1 – dvě části hlíny, jedna část písku a jedna část perlitu nebo štěrku. Takže zkus míchat a uvidíš, co ti vyhovuje! Roste to pak líp.

93 slov
0.9 minut čtení
25. 2. 2023
Bohumil Kysela

Běžnou zahradní zeminu bych pro sukulenty moc nedoporučoval. Je dost těžká, špatně odvádí vodu a může se zadržovat vlhkost, což je pro sukulenty problém. Hrozí hniloba kořenů a další komplikace. Lepší je pořídit si substrát určený přímo pro sukulenty nebo alespoň přimíchat písek nebo perlitu do té zahradní zeminy, aby se zlepšila drenáž. Můžeš to udělat třeba v poměru 1:1 nebo 1:2 se substrátem. Z vlastní zkušenosti, když jsem použil běžnou zeminu, tak mi sukulenty umřely dost rychle. Takže radši investuj, nebo si to namíchej doma správně. Držím palce!

89 slov
0.9 minut čtení
1. 4. 2023
Helena Šimůnková
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Jak správně vybrat substrát pro kaktusy a sukulenty: Odhalení nejčastějších omylůZjistěte, jak správně vybrat substrát pro vaše kaktusy a sukulenty. Odhalte nejčastější chyby, které mohou ovlivnit zdraví vašich rostlin a užijte si ...
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky