Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když je substrát moc mokrý?

Co dělat, když je substrát moc mokrý?

Zdravím všechny pěstitele! Chtěl bych se zeptat, co dělat, když je substrát pro moje kaktusy a sukulenty moc mokrý. Myslel jsem si, že je zalévám správně, ale zřejmě jsem to přehnal. Teď mám pocit, že substrát je jako bažina a bojím se, že mi rostliny uhynou. Snažil jsem se to trochu odvodnit a i jsem přemýšlel o tom, jestli by nebylo dobré přesadit je do nového suchého substrátu, ale zase nevím, jestli to není příliš stresující pro rostliny. Jak dlouho trvá, než se substrát vysuší, když ho mám takhle promočený? Mám třeba zkusit nějaké triky k odvodnění nebo přidat nějaký materiál do substrátu? Někde jsem četl o perlitě nebo písku... Nevíte, co by mohlo pomoct? Děkuju za každou radu. Je mi jasné, že kaktusy jsou zvyklé na sucho, ale teď z toho mám celkem strach. Jak poznám, kdy je substrát akorát vlhký? Měl bych taky uvažovat nad změnou zalévání nebo frekvencí? Předem díky za pomoc!

155 slov
1.6 minut čtení
21. 11. 2022
Matěj Buchta

Tak hele, když je substrát moc mokrý, tak první, co bych zkusil, je nechat to prostě chvilku být. Kaktusy a sukulenty mají rády sucho, takže pokud je substrát jak bažina, můžeš zkusit na pár dní vůbec nezalévat. Zkontroluj, jestli máš dobře odvodněné květináče s dírama na dně. Pokud ne, tak to musíš řešit.

Přesazení do nového suchého substrátu může být dobrý nápad, ale fakt s tím opatrně. Můžeš to udělat, ale dej pozor na kořeny, ať je nezraníš. Co se týče odvodnění, tak přidání perlitu nebo písku do substrátu může hodně pomoct. Tím zvýšíš propustnost a substrát nebude tak držet vodu.

Jak poznáš ideální vlhkost? Zkus píchout prst do substrátu. Když je suchý aspoň 2-3 cm dolů, tak můžeš zalévat. Jinak s frekvencí zalévání bych určitě uvažoval o snížení. Třeba zkusit zalévat jen jednou za 2-3 týdny. Jo a ještě si dej pozor na to místo, kde máš kaktusy - potřebují světlo a teplo. Takže snad to pomůže!

156 slov
1.6 minut čtení
17. 11. 2024
Vojtěch Zich

Když je substrát moc mokrý, měl bys nejdřív zkusit omezit zalévání. Kaktusy a sukulenty chtějí mít raději sucho, takže se bát vody je normální. Pokud substrát vypadá jako bažina, můžeš zkusit pár věcí. Přesazení do čerstvého suchého substrátu je dobrý nápad, ale dej si pozor, ať nerušíš kořeny moc agresivně. Lepší substrát pro tyhle rostliny obvykle obsahuje perlit nebo písek, což pomůže s odvodněním. Vysušení substrátu může trvat pár dní až týden, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Můžeš také zkusit substrát trochu nakypřit nebo ho umístit na místo s dobrým větráním, to pomůže urychlit proces schnutí. Zajímalo by mě, jestli máš květináče s odtokovými otvory? To je důležité, jinak se ti ta voda bude držet dole a rostliny budou trpět. A s frekvencí zalévání – zkuste počkat, až substrát oschne do hloubky, třeba 2-3 cm dolů od povrchu, než znovu zaliješ.

142 slov
1.4 minut čtení
16. 11. 2024
Kristýna Ševčíková
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Jak správně vybrat substrát pro kaktusy a sukulenty: Odhalení nejčastějších omylůZjistěte, jak správně vybrat substrát pro vaše kaktusy a sukulenty. Odhalte nejčastější chyby, které mohou ovlivnit zdraví vašich rostlin a užijte si ...
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky