Meskalin.cz/Fórum/Mají kaktusy rádi pískový substrát?

Mají kaktusy rádi pískový substrát?

Zajímalo by mě, jestli jsou kaktusy šťastné v pískovém substrátu. Slyšel jsem, že to je pro ně ideální, protože se jim prý líbí, když mají hodně dobré odvodnění. Vím, že kaktusy pocházejí z suchých oblastí, kde je půda často hodně písčitá, takže mě napadlo, jestli na tom něco je. Je pravda, že když je substrát příliš těžký nebo mokrý, mohou začít hnít? Co se tedy stane, když použiju pískový substrát? Budou se cítit lépe a porostou rychleji? Nebo je potřeba smíchat písek s jinými složkami, abych dosáhl optimálních podmínek? Chtěl bych se ujistit, že dělám vše správně. Mám doma několik druhů kaktusů a chci pro ně vytvořit co nejlepší prostředí. Co říkáte na čistý písek versus směs s peatmoss nebo perlitem? Jaké máte zkušenosti? Byl bych rád za jakýkoli názor nebo radu od těch, kdo mají s pěstováním kaktusů delší zkušenosti. Děkuju!

142 slov
1.4 minut čtení
11. 9. 2022
Milena Píchová

Kaktusy fakt milujou dobrý odvodnění, takže pískový substrát je pro ně často super. Ale čistý písek nemusí být ideální. Může se stát, že to nebude moc držet vlhkost, což je pro kaktusy taky důležitý. Mnoho lidí doporučuje míchat písek s jinýma složkama, jako je perlitem nebo rašelinou. Tím získáš lepší strukturu a kaktusy budou mít víc živin a zároveň nebude hrozit přemokření. Na to si dej pozor, protože když je substrát příliš těžkej nebo mokrej, tak fakt hrozí, že začnou hnít. Takže radši jdi do nějaké směsi, třeba 50% písku a 50% perlitu. To by mělo být fajn. Kaktusy pak porostou mnohem líp a budou zdravější.

106 slov
1.1 minut čtení
23. 10. 2024
Žaneta Králová

Kaktusy fakt potřebujou dobrej odvod, takže pískovej substrát je pro ně celkem v pohodě. Písek im dává to, co potřebujou, aby se nezapařily a nehnily. Ale je dobrý to míchat třeba s perlitem nebo štěrkem, aby to nebylo úplně čistě pískový. Ten písek sám o sobě může být dost těžkej a pak se tam budou hromadit škodlivý látky. Směs s peatmoss nebo perlitem zlepší vzdušnost a zadrží trochu vláhy, což kaktusy taky potřebujou, ale ne moc. Takže klidně směs udělej, to by mělo být nejlepší. Zkus to a uvidíš, jak ti porostou! Kaktusy jsou v podstatě odolný, ale jakmile cítí vlhkost, tak je to špatně.

105 slov
1.1 minut čtení
23. 10. 2023
Jarmila Procházková
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Jak správně vybrat substrát pro kaktusy a sukulenty: Odhalení nejčastějších omylůZjistěte, jak správně vybrat substrát pro vaše kaktusy a sukulenty. Odhalte nejčastější chyby, které mohou ovlivnit zdraví vašich rostlin a užijte si ...
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky