Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny jsou nejodolnější vůči škůdcům?

Jaké rostliny jsou nejodolnější vůči škůdcům?

Přemýšlím, jaké rostliny bych mohl pěstovat, když se bojím, že mi je sežerou škůdci. Mám na mysli ty, co vůbec nepodléhají napadení různými hmyzími vetřelci nebo nemocemi. Mám pocit, že existují nějaké speciální druhy, které si s těmito problémy poradí lépe než ostatní. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na rostliny, které jsou přírodními obranáři a dokážou přežít i v nehostinných podmínkách. Myslím třeba na kaktusy nebo sukulenty, ale i další exotické rostliny, které nevyžadují příliš péče a přitom odolávají útokům škůdců. Jaké rostliny byste doporučili pro začátečníka jako jsem já? Chtěl bych mít zahradu, která bude plná barev a života, ale zároveň se chci vyhnout neustálému boji se škůdci. A co třeba nějaké bylinky? Jsou opravdu odolné nebo potřebují také speciální ochranu? Hledám inspiraci pro svůj budoucí projekt a budu rád za každou radu. Děkuju!

137 slov
1.4 minut čtení
11. 3. 2024
Matěj Šimek

Takže, pokud hledáš rostliny, co přežijou útoky škůdců, tak rozhodně zkus něco jako levanduli nebo rozmarýn. Tyhle bylinky jsou celkem odolný a navíc krásně voní. Pak jsou tu i kaktusy a sukulenty, co se moc neprozradí. Ty obvykle nemají problém s houbama nebo nějakým hmyzem.

Když chceš něco barevnýho, tak zkus i některý trvalky jako třapatku nebo echinaceu – ty jsou celkem tvrdý a vydrží toho dost. Taky se říká, že některý druhy mátě jsou dobrý na odpuzování škůdců, takže bys mohl mít zahradu plnou bylinek a taky se vyhnout broukům.

Měj na paměti, že žádná rostlina není úplně bezproblémová, ale s těmahle tipy bys měl být na dobrý cestě k odolný zahradě.

112 slov
1.1 minut čtení
31. 12. 2024
Jiří Sýkora

Hele, pokud chceš rostliny, který moc netrpěj škůdcema, tak bych doporučil třeba levanduli. Ta je super odolná a navíc hezky voní. Pak jsou tu sukulenty, jako třeba agáve nebo aloe vera, což jsou fajn volby – vyžadujou málo péče a škůdci je obvykle ignorujou. Kaktusy taky zvládaj dost, ale chce to pozor na zálivku.

Pokud jde o bylinky, zkus třeba rozmarýn nebo tymián – tyhle bylinky jsou docela odolný a navíc je můžeš použít i v kuchyni. Mě se osvědčila i měsíčková zahrádka, ta si s parazity poradí a kvete krásně.

Na závěr, některý květiny jako slunečnice nebo nasturtium taky moc netrpěj hmyzem. Takže pokud to správně nakombinuješ, můžeš mít zahradu plnou barev bez moc velkýho boje se škůdcema.

119 slov
1.2 minut čtení
8. 11. 2024
Vladimír Průcha
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Exotické druhy rostlin a jejich obranyschopnost vůči škůdcům: Jak je chránit?Objevte fascinující svět exotických rostlin a jejich přírodních strategií pro obranu proti škůdcům. Naučte se, jak je efektivně chránit.
1000 slov
10 minut čtení
19. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky