Meskalin.cz/Fórum/Které druhy kaktusů jsou nejvíce náchylné na choroby?

Které druhy kaktusů jsou nejvíce náchylné na choroby?

Zajímalo by mě, které druhy kaktusů jsou nejvíce náchylné na různé choroby a škůdce. Slyšel jsem, že některé z těch exotických druhů mají tendenci trpět víc než jiné, a chtěl bych se dozvědět, jestli je pravda, že třeba kaktusy jako Echinopsis nebo Gymnocalycium mají slabší imunitu vůči nemocem. Co takhle Cactaceae obecně? Myslím, že je dobré vědět, na co si dát pozor, pokud se chci vyhnout problémům s hnilobou kořenů nebo plísněmi. Existují nějaké konkrétní příznaky, které bych měl sledovat? Zajímá mě také, jestli existují nějaké speciální podmínky, které zvyšují náchylnost kaktusů k těmto potížím. Mám doma pár rostlin a nechci je ohrozit nesprávnou péčí. Dále bych rád věděl, zda je důležité věnovat pozornost i prostředí, kde kaktusy pěstujeme, například vlhkosti nebo teplotě. Jak to vlastně funguje? Byl bych vděčný za jakékoli rady nebo osobní zkušenosti! Takže které druhy byste doporučili mít doma a jak se o ně správně starat?

150 slov
1.5 minut čtení
12. 7. 2024
Richard Sládek

Kaktusy jako Echinopsis a Gymnocalycium jsou fakt náchylnější na nemoci, hlavně na hnilobu kořenů a plísně. Tyhle rostliny často trpí, když je moc vlhko nebo špatný odtok vody. Obecně, Cactaceae jako rodina může mít své slabé kusy, takže je dobrý být obezřetný. Musíš hlídat příznaky jako zhnědnutí, změkčení nebo jakousi lepkavou strukturu na rostlině.

Pokud jde o podmínky pěstování, tak teplota by měla být stabilní a ideálně kolem 20-30°C, ale pozor na přetopení v létě. Vlhkost by měla být nízká, jinak se ti kaktusy začnou rozpadat nebo chytat plísně. Pokud jde o péči, tak nejlepší je nezapomínat na dostatečné osvětlění a pravidelně kontrolovat substrát, jestli není moc mokrý.

Osobně bych doporučil třeba nějaké odolné druhy jako Mammillaria nebo Ferocactus, s těma jsem zatím neměl problém. Ale jak říkám, sleduj je pořád a dávej pozor na tyhle faktory. Správná péče a prostředí je klíčový, jinak to může být pěkně problémový.

149 slov
1.5 minut čtení
29. 9. 2024
Libor Zich

Některé kaktusy, jako Echinopsis a Gymnocalycium, fakt můžou být náchylnější k nemocem a škůdcům. Třeba Echinopsis často trpí na hnilobu kořenů, pokud je moc zaléváš nebo nemá dobrý odtok vody. Gymnocalycium zase může mít problémy s plísněmi, když jsou podmínky moc vlhké. Obecně platí, že kaktusy z rodu Cactaceae jsou citlivější na nadměrnou vlhkost a špatné větrání. Důležitý je taky správný substrát – ten by měl mít dobré drenážní vlastnosti.

Příznaky, na které si dávej pozor, zahrnují žloutnutí nebo změnu barvy na těle kaktusu, měknutí (to může být známka hniloby), nebo pokud začne kaktus uhnívat odspodu. Co se týče prostředí, tak máš pravdu, že vlhkost a teplota jsou klíčové. Kaktusy obecně preferují suché a teplé podmínky, takže se snaž udržovat spíš sucho než vlhko.

Pokud chceš mít kaktusy v pohodě, dej jim dostatek světla a vyvaruj se přelévání. A pokud jde o konkrétní druhy pro domácnost, doporučil bych třeba nějaké menší Opuntie nebo Ferocactus – ty obvykle nejsou tak náchylné na problémy. Drž se jednoduchých pravidel a mělo by to být v pohodě.

171 slov
1.7 minut čtení
31. 8. 2024
Robert Pecka
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Exotické druhy rostlin a jejich obranyschopnost vůči škůdcům: Jak je chránit?Objevte fascinující svět exotických rostlin a jejich přírodních strategií pro obranu proti škůdcům. Naučte se, jak je efektivně chránit.
1000 slov
10 minut čtení
19. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky