Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi kaktus napadli mšice?

Co dělat, když mi kaktus napadli mšice?

Mám takový problém, který mě dost trápí. Můj kaktus, kterého jsem si tak hrdě pěstoval, najednou vypadá jako by měl nějakou nemoc. Při bližším zkoumání jsem si všiml, že ho napadly mšice. Je to opravdu děsivé, nikdy jsem s nimi zatím nebojoval a teď nevím, co dělat. Snažil jsem se prozkoumat různé metody, jak se jich zbavit, ale všechny ty rady jsou tak zmatené a příliš odborné. Mám použít nějaký speciální pesticid nebo raději něco přírodního? A co takhle mýdlový roztok? Uvažoval jsem o tom, že bych je zkusil umýt vodou, ale mám strach, aby to neublížilo kaktusu. Jak moc to může být nebezpečné pro rostlinu? Myslíte si, že je lepší mšice prostě odstranit ručně nebo je to příliš pracné? A pokud se mi podaří zbavit se jich, jakým způsobem mohu ochránit svůj kaktus před tímto problémem do budoucna? Co doporučujete jako prevenci? Mohu mu třeba dát nějaký vitamin nebo hnojivo na posílení? Hrozně se bojím, že bych mohl svého miláčka zničit. Zatímco ostatní rostliny mi rostou jako z vody, tenhle kaktus je pro mě takovým zvláštním projektem a nechci o něj přijít. Co vlastně děláte vy, když narazíte na podobný problém? Každý tip či rada by pro mě byly nesmírně cenné! Děkuji předem za vaše zkušenosti.

207 slov
2.1 minut čtení
22. 7. 2023
Jarmila Burešová

Mšice na kaktusu jsou fakt nepříjemnost, ale nedej se! Zkus je nejdřív umýt vodou, ale buď opatrnej, ať ho nezmáčíš moc. Kaktusy většinou snesou trošku vlhkosti, ale ne přehnaně. Potom doporučuju mýdlovej roztok, je to šetrný a účinný. Rozpusť vlahé mýdlo ve vodě a postříkej tím kaktus. Můžeš to opakovat co pár dní, dokud nevidíš zlepšení. Pokud se ti to nebude zdát dostatečný, tak si pořiď nějaký přírodní insekticid, co je vhodný na sukulenty.

Ruční odstraňování je možný, ale může to být dost pracný, zvlášť když jsou mšice na těžko dostupnejch místech. Jakmile se jich zbavíš, zkus kaktus pravidelně kontrolovat, aby ses ujistil, že se nevrací. Co se prevence týče, snaž se nechat kaktus na světle a vyhýbat se přelévání - zdravá rostlina je odolnější vůči škůdcům. Hnojivo mu dávej s mírou, aby nebyl moc „sladkej“ pro mšice. Dobrý je taky občas vzduchovat okolí kaktusu a neskládat ho s jinýma rostlinama, který by mohly mšice přitahovat. Držím palce!

157 slov
1.6 minut čtení
9. 9. 2024
Blanka Valentová

Když máš mšice na kaktusu, tak je dobrý začít s tím, že je prostě zkusíš umýt. Voda by nemusela kaktusu ublížit, ale dej pozor, aby se ti nedostala do trhlinek nebo mezi klouby. Mýdlový roztok je fakt fajn, smíchat trochu mýdla s vodou a postříkat tím kaktus. Pesticidy jsou taky možnost, ale pokud chceš něco šetrnějšího, tak tohle funguje. Ruční odstranění je super, ale chce to trpělivost – já to dělám obvykle s vatovými tampony.

A co se týče prevence, snaž se kaktus udržovat v dobré kondici – nepřehnojovat a dávat mu dost světla. Někdy pomůže i posílit ho hnojivem, ale opatrně s tím. Čas od času můžeš kaktus prohlédnout, jestli se neobjevují noví škůdci. Mě to dost pomohlo. Taky se vyhni přílišnému zalévání, mšice mají rády slabší rostliny. Držím palce!

131 slov
1.3 minut čtení
29. 10. 2024
Matěj Slavík
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Exotické druhy rostlin a jejich obranyschopnost vůči škůdcům: Jak je chránit?Objevte fascinující svět exotických rostlin a jejich přírodních strategií pro obranu proti škůdcům. Naučte se, jak je efektivně chránit.
1000 slov
10 minut čtení
19. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky