Meskalin.cz/Fórum/Přírodní ochrana sukulentů

Přírodní ochrana sukulentů

Jsem nadšený pěstitel sukulentů a neustále se snažím najít nové způsoby, jak je chránit před škůdci a nemocemi. Přemýšlím, jestli existují nějaké přírodní prostředky, které by mohly pomoci ochránit moje rostliny bez použití chemikálií. Slyšel jsem o různých bylinkách a esenciálních olejích, ale nejsem si jistý, co opravdu funguje. Zajímalo by mě, jestli máte zkušenosti s něčím jako je neemový olej nebo česnekový sprej? Jaké množství byste doporučili použít a jak často bych měl tyto přírodní prostředky aplikovat? A co třeba nějaké domácí recepty na spreje, které by mohly odpuzovat škůdce? Vím, že sukulenty potřebují specifické podmínky pro růst, takže bych rád věděl, zda přírodní ochranné prostředky nepoškodí jejich zdraví. Jaký máte názor na použití různých rostlin jako je bazalka nebo rozmarýn v blízkosti sukulentů? Mohou tyto rostliny pomoci odradit škůdce a zároveň prospět mým sukulentům? Budu vděčný za všechny rady a tipy na přírodní ochranu sukulentů, protože bych rád udržel své rostliny zdravé a krásné.

156 slov
1.6 minut čtení
7. 7. 2024
Petra Vaňková

Zkušenosti s přírodní ochranou sukulentů mám, takže tady je pár tipů. Neemový olej je super, funguje na spoustu škůdců a dá se klidně mísit s vodou v poměru 1:10. Aplikuj to jednou za dva týdny, hlavně když vidíš, že se něco děje. Česnekový sprej taky funguje, stačí pár stroužků česneku rozmixovat s vodou a nechat to odstát přes noc. Pak to přeceď a stříkej na rostliny, ale pozor, ať to moc nepřeženeš. Co se týče bazalky nebo rozmarýnu, klidně je dej k sukulentům, odradí to některé škůdce a ještě to hezky vypadá. Myslím, že přírodní metody jsou skvělý způsob, jak udržet rostliny zdravé bez chemie. Jen nezapomínej na to, že sukulenty potřebují slunce a vodu, takže příliš časté postřiky můžou poškodit listy. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2024
Alois Kovář

Zdravím, s ochranou sukulentů mám taky pár zkušeností. Neemový olej je fakt super, funguje na spoustu škůdců, jako jsou mšice nebo červci. Doporučuji ho naředit podle pokynů na obalu, většinou to bývá cca 1-2 lžičky na litr vody. Můžeš to stříkat jednou za dva týdny, ale pozor, ať to nedostaneš do přímého slunce, jinak by ti to mohlo spálit listy.

Česnekový sprej taky pomáhá, stačí rozmixovat pár stroužků česneku s vodou a nechat to odstát. Pak to můžeš přecedit a stříkat. Opět asi každé dva týdny, je to přírodní a funguje.

Co se týče bylinek jako bazalka a rozmarýn, tak ty jsou fajn mít v okolí, odpuzují některé škůdce a navíc vypadají krásně. Taky dodávají vzduchu vůni. Jen dej pozor, aby si vzájemně nebraly živiny a měly dost prostoru.

Jinak doporučuji také sledovat vlhkost půdy a teplotu, sukulenty nemají rády přemokření ani přílišné horko. Drž se toho a mělo by to být v pohodě.

151 slov
1.5 minut čtení
13. 6. 2024
Robert Bílek
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Exotické druhy rostlin a jejich obranyschopnost vůči škůdcům: Jak je chránit?Objevte fascinující svět exotických rostlin a jejich přírodních strategií pro obranu proti škůdcům. Naučte se, jak je efektivně chránit.
1000 slov
10 minut čtení
19. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky