Meskalin.cz/Fórum/Jak moc světla potřebují vzácné druhy kaktusů?

Jak moc světla potřebují vzácné druhy kaktusů?

Zajímalo by mě, jaké jsou ideální podmínky pro pěstování vzácných druhů kaktusů, pokud jde o světlo. Mám doma několik druhů, které jsem si přivezl z výstavy a už se mi podařilo je párkrát úspěšně pěstovat, ale teď se mi zdá, že možná nedostávají dostatek slunce. Jak moc slunečního záření vlastně potřebují? Je lepší umístit je na jižní okno nebo je mohu mít i na severní straně bytu? A co se týče umělého osvětlení, má smysl investovat do speciálních lamp pro kaktusy, nebo si vystačím s běžným LED osvětlením? Občas slyším různé názory od jiných pěstitelů a každý má jinou zkušenost. Někteří říkají, že příliš mnoho světla může kaktusy spálit, zatímco jiní tvrdí, že bez dostatečného osvětlení nebudou nikdy růst tak, jak by měly. Jak to tedy je? Potřebují ti vzácní kaktusi více světla než běžné druhy? Jak poznám, že mají dostatek světla? Předem děkuji za všechny rady a tipy!

149 slov
1.5 minut čtení
9. 11. 2024
Roman Buchta

Kaktusy obecně potřebují hodně světla, ideálně tak 6-8 hodin denně. Vzácné druhy to často nemají jinak, takže umístění na jižní okno je většinou nejlepší volba. Na severní straně bytu to bude mít těžší, protože tam je málo slunce a kaktusy ti přestanou růst nebo začnou ztrácet barvu.

Pokud jde o umělé osvětlení, specializované lampy pro rostliny jsou super, protože dodají správné spektrum světla. Běžné LEDky taky můžou fungovat, ale není to ono, pokud nemají spektrum zaměřený na rostliny. Musíš dávat pozor, aby se ti kaktusy nespálily, což je pravda, že může být problém při příliš silném osvětlení.

Jak poznat, že mají dost světla? Kaktusy by měly mít sytou barvu a měly by růst. Pokud se ti zdají bledé nebo mají dlouhé výhonky (tzv. etiace), tak to znamená, že se snaží hledat světlo. Takže zkus najít tu správnou rovnováhu a sleduj, jak reagují.

142 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Lucie Kafková

Takže co se světla týče, kaktusy obecně potřebují dostatek slunce, aby prospívaly. Většina vzácných druhů je na tom podobně, potřebují minimálně 6-8 hodin přímého slunečního záření denně. Nejlepší místo je rozhodně jižní okno, to jim dodá to pravé. Severní strana by byla spíš špatná volba, tam moc slunce není a kaktusy by mohly začít trpět nedostatkem světla.

Pokud jde o umělé osvětlení, tak investice do speciálních lamp může mít smysl, pokud nemáš dostatek přirozeného slunce. Běžné LED osvětlení asi nebude úplně ideální, protože kaktusy potřebují spíš spektrum, které napodobuje sluneční záření.

Chce to pozorovat - když kaktusy mají krásnou zelenou barvu a rostou, asi jim to vyhovuje. Když začnou ztrácet barvu nebo se deformovat, tak to znamená, že něco není v pořádku. A jo, přílišné světlo může spálit, ale většinou spíš u těch citlivějších druhů. Takže tak nějak je potřeba najít tu zlatou střední cestu.

144 slov
1.4 minut čtení
27. 12. 2024
Bedřich Pecka
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Optimální pěstební podmínky pro vzácné druhy: Světlo, teplota a vlhkostZjistěte, jaké specifické požadavky mají jednotlivé exotické rostliny na osvětlení, teplotu a vlhkost, abyste jim zajistili nejlepší možný růst.
1000 slov
10 minut čtení
23. 9. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky