Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje sukulenty splaskly?

Co dělat, když moje sukulenty splaskly?

Mám velký problém se svými sukulenty a nevím, co si s tím počít. Když jsem je koupil, byly nádherně plné a zdravé, ale teď mi přišlo, že splaskly a vůbec nevypadají dobře. Pořádně nevíme, co jsem udělal špatně. Zkoušel jsem je zalévat, ale možná jsem to přehnal? Mám pocit, že nějak moc nebo naopak málo? Venku je hezky, tak je možná slunce spálilo nebo něco podobného? Snažil jsem se jim najít i ideální místo doma, ale asi to není ono. Kdyby mi někdo mohl poradit, co s tím udělat? Mám je přesadit do nové půdy nebo zkusit nějaké hnojivo? Nebo mám prostě počkat a doufat, že se to spraví samo? Je to pro mě dost frustrující, protože jsem se na ty rostliny těšil a teď vypadá to, že umírají. Jaké jsou vaše zkušenosti s takovýma problémama? Měl někdo podobnou situaci? Co byste poradili? Děkuju moc za jakoukoli radu.

148 slov
1.5 minut čtení
29. 11. 2024
Martin Mašek

Zní to, že tvoje sukulenty mají problém s vodou. Často když splasknou, je to známka, že buď dostávají moc vody, nebo naopak málo. Zkus si vzít k srdci pravidlo, že sukulenty potřebují mezi zaléváním vyschnout. Pokud máš pocit, že si s tím zavlažováním nejseš jistý, zkus nechat substrát úplně uschnout a pak je zalít jen trošku.

Taky se ujisti, že mají dobré odvodnění – pokud mají stojatou vodu v květináči, může to být zle. Místo musí být taky ideálně na slunci, ale ne přímo na spalujícím žáru. Pokud je máš venku a slunce je moc silné, můžeš zkusit je dát na místo s rozptýleným světlem.

Hnojivo bych teď asi nedával, spíš počkej a sleduj, jak se to vyvíjí. Případně je můžeš přesadit do čerstvého substrátu, to jim může pomoct. Ale hlavně klid a trpělivost, někdy se to spraví samo. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
15. 12. 2024
Ludmila Chalupová

Splasklé sukulenty většinou znamenají, že něco není v pořádku. Můžeš mít pravdu s tím zaléváním – sukulenty obvykle nemají rády, když je moc vody. Zkus si říct, jestli máš drenážní otvor a jestli substrát není moc mokrý. Pokud jsou splasklé, možná potřebují víc slunce nebo naopak nějaký stín, když je příliš horko. Myslím, že by nebylo špatné je přesadit do čerstvé půdy určené pro sukulenty a kaktusy. Hnojivo bych zatím moc nedoporučoval, to by mohlo spíš ublížit. A jo, pokud je venku hezky, tak je dávej postupně na slunce, aby si na to zvykly. Počkej pár dní a uvidíš, jestli se zlepší. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
22. 12. 2024
Michal Soukup
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Optimální pěstební podmínky pro vzácné druhy: Světlo, teplota a vlhkostZjistěte, jaké specifické požadavky mají jednotlivé exotické rostliny na osvětlení, teplotu a vlhkost, abyste jim zajistili nejlepší možný růst.
1000 slov
10 minut čtení
23. 9. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky