Meskalin.cz/Fórum/Kolik slunce je ideální pro pěstování vzácných kaktusů doma?

Kolik slunce je ideální pro pěstování vzácných kaktusů doma?

Zajímám se o pěstování vzácných kaktusů a chtěl bych se zeptat na jednu důležitou věc ohledně jejich péče. Jak moc slunce vlastně potřebují, aby prospívaly? Mám doma pár různých druhů a každý z nich vypadá jinak, ale přesto chci vědět, jak najít tu správnou rovnováhu. Četl jsem různé články a názory, ale každý tvrdí něco jiného. Někdo říká, že potřebují 6 až 8 hodin přímého slunečního světla, jiní doporučují spíše rozptýlené světlo, aby se nespálily. Jakou zkušenost máte s tímto? Jak jste to vyřešili doma? Měli jste někdy problém s tím, že kaktusy vypadaly unaveně nebo dokonce uhynuly kvůli nedostatku nebo přebytku slunce? A co umístění – je lepší je mít blízko okna na jihu nebo na severu? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože chci mít zdravé a krásné kaktusy. Děkuji!

133 slov
1.3 minut čtení
29. 9. 2024
Dana Jelínková

Kaktusy obecně milují slunce, ale je to trošku složitější. Většina druhů potřebuje tak 6-8 hodin slunečního světla denně. Nicméně, pokud je máš přes okno na jih, můžeš si dávat pozor, aby je nespálilo. Rozptýlené světlo je fajn, obzvlášť pokud vidíš, že listy ztrácejí barvu nebo se zkroutí. Osobně jsem měl kaktusy u okna na západ a fungovalo to skvěle, ale na severu by to asi nebylo ideální. Kaktusy jsou dost odolné, ale pokud mají málo světla, můžou vypadat unaveně a růst pomalu. Takže vyzkoušej různá místa, sleduj je a uvidíš, co jim nejvíc vyhovuje. Mně třeba jednou uhynul kaktus, protože jsem ho nechal moc dlouho bez slunce. Takže najít tu správnou rovnováhu je klíčový.

114 slov
1.1 minut čtení
8. 1. 2025
Zdeněk Macháč

To je hodně dobrá otázka! Z mých zkušeností s kaktusy to vypadá, že většina z nich potřebuje minimálně 6 hodin slunečního svitu denně. Osobně jsem měl problémy, když jsem je měl na severní straně, tam nebylo dost světla a začaly se mi kurvit. Na jižní straně to funguje mnohem lépe, ale pozor na přímé slunce, některý kaktusy se mohou spálit. Rozptýlené světlo je taky fajn, zvlášť pro ty citlivější druhy. Zjistil jsem, že pokud máš kaktusy blízko skla, tak to trochu filtruje a pomáhá tomu, aby nebledly. Někdy stačí je přesunout nebo je otočit, aby se vyrovnaly. Měl jsem i pár kaktusů, co vypadaly unaveně a byly dehydrované, ale to byla spíš nedostatek vody než světla. Takže najít tu správnou rovnováhu je fakt důležitý. Držím palce s pěstováním!

128 slov
1.3 minut čtení
21. 12. 2024
Bohumil Martínek
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Optimální pěstební podmínky pro vzácné druhy: Světlo, teplota a vlhkostZjistěte, jaké specifické požadavky mají jednotlivé exotické rostliny na osvětlení, teplotu a vlhkost, abyste jim zajistili nejlepší možný růst.
1000 slov
10 minut čtení
23. 9. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky