Meskalin.cz/Fórum/Jak ochránit kaktusy před plísní?

Jak ochránit kaktusy před plísní?

Kaktusy se mi moc líbí, ale mám strach, že je nějaká plíseň zničí. Snažím se o ně pečovat, jak nejlépe umím, ale občas se stane, že na nich začnou být nějaké podivné fleky nebo se zdají být jako by mokré. Ostatní rostliny mi tolik nevadí, ale kaktusy jsou tak speciální a já bych byl hrozně zklamaný, kdybych je musel vyhodit kvůli plísni. Zajímalo by mě, co všechno můžu udělat, abych jim pomohl a zamezil tomu, aby na nich nějaká plíseň rostla. Mám je pravidelně stříkat vodou nebo je nechat na slunci? A co substrát? Je důležité mít nějaký speciální substrát pro kaktusy? Jak často je zalévat, aby to nebylo moc a zároveň málo? Slyšel jsem o různých přípravcích, které by mohly pomoci v boji s plísní, ale nevím, jestli jsou bezpečné pro kaktusy. Má někdo zkušenost s tím, jak s tímto problémem bojovat? Bude to chtít nějakou prevenci a co všechno bych měl mít na paměti? Jak zjistit, že už je příliš pozdě a že moji milovaní kaktusi jsou ve vážném ohrožení? Rád bych se dozvěděl co nejvíce rad a tipů od vás, abych mohl své kaktusy ochránit před tímto nebezpečím.

191 slov
1.9 minut čtení
13. 7. 2023
Ludmila Khýrová

Takže, co se týče plísně na kaktusech, to je problém, co se dá docela dobře řešit. První věc, co musíš mít na paměti, je správná péče o substrát - kaktusy potřebují dobře propustnou zemi. Měl bys použít speciální substrát pro sukulenty a kaktusy, ten je většinou udělaný tak, aby dobře odvodňoval. Zároveň se vyhni přílišnému zalévání - ideálně zalévej jednou za týden nebo ještě méně, když je chladno. Kaktusy radši vyschnou, než aby stály ve vodě.

Důležité je taky místo, kde je máš. Kaktusy potřebují hodně slunce, takže je dej na slunné místo, ale pozor na náhlé přechody teplot. Pokud začneš vidět jakýkoliv flek nebo mokré skvrny, hned na to reaguj - můžeš je odtrhnout a nechat oschnout nebo přesadit do nového substrátu. Zvlhčení vzduchu není pro ně žádná výhra, spíš naopak.

Co se týče chemie a přípravků proti plísni, tak to bych moc nedoporučoval bez znalosti konkrétního produktu. Někdy stačí prostě odstranit napadené části a udržovat rostlinu v dobrém stavu. A sleduj svoje kaktusy - pokud začnou uhnívat od kořenů nebo mají vážné poškození, tak to už může být problém.

Prevence je klíčová – dej pozor na vlhkost a místnost s dobrou cirkulací vzduchu. Takže shrnuto: správný substrát, decentní zalévání a dostatečné světlo. Držím palce!

203 slov
2 minut čtení
10. 12. 2024
Nikola Palečková

Ochrana kaktusů před plísní je docela zásadní, pokud chceš, aby ti vydržely. Hlavně se vyhni přelévání, to je killer. Kaktusy potřebujou suchý substrát, tak se snaž zalévat až když je země fakt suchá. Lepší je mít speciální substrát pro kaktusy, ten propouští vodu a vzduch. Co se týče slunce – čím víc, tím líp! Kaktusy milujou sluneční paprsky, takže je dej na místo, kde mají dostatek světla. Pokud vidíš mokré fleky nebo něco podivného, hned to zkus osušit a přemýšlej o přesazení do čerstvýho substrátu.

Přípravky na plísně můžou pomoct, ale pečlivě vybírej ty, co jsou bezpečný pro sukulenty. Osobně bych zkusil i přírodní metody, jako skořicový prášek na postižená místa. A pokud už máš plíseň rozšířenou, tak to může být horší a možná budeš muset vzít nůžky a ostříhat postižené části.

Důležitá je prevence – udržuj vzdušnost kolem rostlin a nezapomínej na dobré odvodnění. Pokud kaktusy začnou hnít nebo mají moc měkké tělo, tak to už je signál, že něco není v pořádku a mohlo by být pozdě. Takže radši jednat dřív než pozdě! Držím palce.

175 slov
1.8 minut čtení
15. 10. 2023
Tomáš Procházka
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Ochrana exotických rostlin před škůdci a chorobami: Prevence a léčbaNaučte se, jak efektivně chránit své exotické rostliny před škůdci a chorobami, abyste mohli užívat jejich krásu bez obav.
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky