Jak léčit nemocné exotické rostliny?
Nedávno jsem si pořídil pár exotických rostlin, včetně nějakých vzácných kaktusů a sukulentů, a teď mám pocit, že se mi to všechno rozpadá před očima. Nejdřív to vypadalo skvěle, ale teď začínají některé z nich mít divné skvrny na listech a zdá se, že se jim nedaří tak, jak bych si představoval. Mám strach, že je něco vážně špatně. Četl jsem spoustu článků o tom, jak správně zalévat a jak je hnojit, ale nevím si rady s tím, když už je rostlina evidentně nemocná. Jaké jsou vlastně příznaky nemocných rostlin? Co mám dělat, když zjistím, že moje exotické rostliny trpí? Existují nějaké osvědčené metody léčby, které by mi mohly pomoci zachránit mé kaktusy a sukulenty? A co když na ně zaútočí škůdci? Jak poznám, jestli se jedná o plíseň nebo nějakou jinou chorobu? Je lepší nemocnou rostlinu izolovat od ostatních? Někde jsem slyšel o různých přírodních přípravcích nebo chemických fungicidech, ale nevím, co by bylo nejlepší volba pro moje miláčky. Mám také obavy z toho, jestli bych neměl zasáhnout dříve, než bude pozdě. Jakými kroky bych měl začít? A co všechno musím brát v úvahu při léčení svých exotických rostlin? Omlouvám se za množství otázek, ale opravdu se snažím o to nejlepší pro své rostlinky a každá rada by mi moc pomohla.