Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když má sukulent žluté listy?

Co dělat, když má sukulent žluté listy?

Chtěla bych se zeptat, co to znamená, když mé sukulenty začnou mít žluté listy. Mám doma pár kaktusů a různých sukulentů, ale teď jsem si všimla, že jeden z nich má najednou listy, které místo pěkné zelené barvy zežloutly. Nechápu, co by to mohlo způsobit. Možná je to má chyba? Mám pocit, že bych mohla špatně zalévat, ale nejsem si jistá. Jak to vlastně je s tím zaléváním sukulentů? Občas jim dám trošku víc vody, protože mi přijde, že mají sucho a pak zase nevím, jestli to není moc. Nebo je to třeba nedostatek světla? Všimla jsem si, že je mám na okně, ale sluníčko tam nesvítí celý den. Co když mají málo světla? Myslíte, že by se to dalo napravit přemístěním na jiné místo? Chtěla bych vědět, jak jinak bych mohla pomoct svým rostlinám. Vím, že sukulenty jsou odolné a snadné na pěstování, ale teď mám obavy, jestli se mu něco vážně neděje. Mohlo by to být i něco jiného? Třeba škůdci nebo jiný problém? Ještě se chci zeptat, jestli je dobré listy ořezávat nebo radši nechat být? Zkrátka mám strach o svého miláčka a potřebuju nějakou radu. Děkuju!

190 slov
1.9 minut čtení
24. 9. 2024
Jiří Kříček

Takže žluté listy u sukulentů, to je často známka, že něco není v pořádku. Může to být špatné zalévání, což je hodně častá chyba. Sukulenty potřebují dobře propustnou půdu a nechtějí moc vody, spíš až když je substrát úplně suchý. Zkus zkontrolovat, jestli nemáš pod květináčem nějakou hromadu vody. Když je to moc mokré, kořeny můžou začít hnít a to pak vede k žloutnutí listů.

A co se týče světla, sukulenty potřebují dost sluníčka. Jestli máš okno na sever nebo tam svítí sluníčko jen chvíli, možná bys je měla přemístit na místo, kde dostanou víc přímého světla. Můžeš zkusit i umělé osvětlení, pokud máš doma tmu.

Jestli jsou na listech nějaké skvrny nebo pavučinky, může být problém s škůdci. Zkus je prozkoumat blíž. Ořezávání žlutých listů je dobrý nápad, alespoň se rostlina bude soustředit na zdravější části. Takže se neboj a dej jim víc péče, určitě se to zlepší.

147 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2024
Nikola Hrdá

Žluté listy u sukulentů většinou znamenají, že něco není v pořádku. Může to být přemokření, což je častý problém, když se zalévá moc. Sukulenty potřebují spíš sucho a je lepší nechat půdu proschout mezi zaléváním. Zkus je zalévat třeba jednou za dva týdny nebo i méně, záleží na počasí. Pokud jsou na okně a slunce tam nesvítí pořádně, může to taky hrát roli. Sukulenty potřebují dostatek světla, takže pokud málo svítí, zkus je přesunout na místo, kde bude víc slunka. Co se týče škůdců, podívej se jestli nemají nějaké pavučinky nebo skvrny, to by mohlo být jasný signál. Když už máš ty žlutý listy, tak doporučuji je oříznout, aby rostlina mohla investovat energii do zdravějších částí. Tak snad se to spraví a tvůj sukulent bude brzy zase v pohodě.

129 slov
1.3 minut čtení
4. 10. 2024
Bohuslav Šimůnek
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Ochrana exotických rostlin před škůdci a chorobami: Prevence a léčbaNaučte se, jak efektivně chránit své exotické rostliny před škůdci a chorobami, abyste mohli užívat jejich krásu bez obav.
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky