Jak poznat, že mám na rostlině škůdce?
Když se dívám na své kaktusy a sukulenty, občas mám pocit, že něco není v pořádku. Ale jak vlastně poznám, že je na rostlině škůdce? Někdy se zdá, že listy nebo stonky vypadají trochu podivně, ale možná je to jen moje představivost. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké jasné příznaky, podle kterých bych mohl poznat, že mi na rostlině útočí nějaký parazit nebo škůdce. Je to třeba změna barvy, nějaké skvrny nebo lepkavé povrchy? Co když se na rostlině objeví pavučinky nebo malé tečky? Jaký je rozdíl mezi normálním poškozením a tím, co způsobují škůdci? A co takové mšice nebo molice, jsou snadno rozpoznatelné? Rád bych měl jasnější představu o tom, co hledat při kontrole svých rostlin. Kdyby mi někdo mohl poskytnout pár tipů nebo rad, jak rozpoznat přítomnost škůdců a co s nimi případně dělat. Nepotřebuji odbornou diagnózu, stačilo by mi pár základních věcí, které si mohu ověřit při péči o své exotické rostliny. Jaké jsou vaše zkušenosti s rozpoznáváním škůdců? Jaké postupy doporučujete?