Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, že mám na rostlině škůdce?

Jak poznat, že mám na rostlině škůdce?

Když se dívám na své kaktusy a sukulenty, občas mám pocit, že něco není v pořádku. Ale jak vlastně poznám, že je na rostlině škůdce? Někdy se zdá, že listy nebo stonky vypadají trochu podivně, ale možná je to jen moje představivost. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké jasné příznaky, podle kterých bych mohl poznat, že mi na rostlině útočí nějaký parazit nebo škůdce. Je to třeba změna barvy, nějaké skvrny nebo lepkavé povrchy? Co když se na rostlině objeví pavučinky nebo malé tečky? Jaký je rozdíl mezi normálním poškozením a tím, co způsobují škůdci? A co takové mšice nebo molice, jsou snadno rozpoznatelné? Rád bych měl jasnější představu o tom, co hledat při kontrole svých rostlin. Kdyby mi někdo mohl poskytnout pár tipů nebo rad, jak rozpoznat přítomnost škůdců a co s nimi případně dělat. Nepotřebuji odbornou diagnózu, stačilo by mi pár základních věcí, které si mohu ověřit při péči o své exotické rostliny. Jaké jsou vaše zkušenosti s rozpoznáváním škůdců? Jaké postupy doporučujete?

165 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2024
Karel Jirka

Když máš na kaktusech nebo sukulentech škůdce, tak to většinou poznáš podle několika příznaků. Zkus se podívat na listy a stonky - jestli jsou nějaké skvrny, žlutnutí nebo pokud se na nich objevují pavučinky. To může být znamení, že máš třeba svilušku. Mšice jsou často vidět jako ty malé zelené nebo černé tečky, co se drží na mladých výhonech. Pokud najdeš lepkavý povrch, někdy je to od medovice, což je další známka škůdců, jako jsou mšice nebo molice.

Důležitý je taky celkový vzhled rostliny – jestli začíná vadnout nebo ztrácí listy, může to být známka infekce. Taky si dej pozor na deformace listů nebo stonků, to může být způsobeno parazity. Když si nejsi jistý, tak je dobrý rostlinu prohlédnout z blízka, klidně i s lupou, abys viděl detaily.

Pokud něco najdeš, můžeš zkusit insekticid nebo přírodní metody jako mýdlovou vodu. Hlavně to neodkládej, dokud není pozdě. Čím dřív zasáhneš, tím líp.

149 slov
1.5 minut čtení
22. 5. 2023
Bohuslav Šulc

Jo, škůdce na rostlinách poznáš podle několika věcí. Třeba mění barvu, žloutnou nebo schnou listy. Když najdeš lepkavé povrchy, to může být medovice od mšic nebo jiných hmyzu. Pavučinky znamenají spíš svilušky, ty jsou docela zlé, protože se šíří rychle. Sleduj i malé tečky na listech – to může být známka hmyzu, co saje šťávu.

Když máš kaktusy, tak dávaj pozor na černý nebo hnědý fleky, to může být plíseň nebo hniloba. Mšice jsou malé a většinou jsou na spodní straně listů, molice zase vypadají jako malý bílý prach.

Pokud něco najdeš, zkus je odstranit vodou s mýdlem nebo speciálními postřiky pro rostliny. Hlavně to neignoruj, jinak ti rostlina dostane na frak.

112 slov
1.1 minut čtení
15. 6. 2024
Adéla Fučíková
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Ochrana exotických rostlin před škůdci a chorobami: Prevence a léčbaNaučte se, jak efektivně chránit své exotické rostliny před škůdci a chorobami, abyste mohli užívat jejich krásu bez obav.
1000 slov
10 minut čtení
12. 2. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky