Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty se hodí k ostatním rostlinám?

Jaké sukulenty se hodí k ostatním rostlinám?

Přemýšlím, jaké sukulenty bych měl zvolit do své sbírky, aby se dobře doplňovaly s ostatními rostlinami, co už mám. Mám pár kaktusů a taky nějaké další zelené miláčky, ale rád bych přidal i nějaké zajímavé sukulenty. Zajímalo by mě, jestli existují konkrétní druhy sukulentů, které se hodí k různým rostlinám, nebo jestli na to mám jít spíš podle barvy a tvaru. Vždycky jsem slyšel, že některé rostliny si vzájemně pomáhají nebo se lépe snášejí, tak by mě zajímalo, jak to funguje právě u sukulentů. Taky jestli je pravda, že některé sukulenty potřebují víc světla a jiné zase méně - to by mohlo ovlivnit, jak je do té mé zahrádky umístím. A co třeba vlhkost? Je dobré mít vedle sebe sukulenty a jiné rostliny s různými požadavky na zalévání? Hledal jsem na internetu nějaké rady, ale zatím jsem nenarazil na jasné odpovědi. Měl by někdo tipy na konkrétní kombinace rostlin nebo zkušenosti s tímto tématem? Jaké máte zkušenosti s pěstováním různých druhů sukulentů společně a jak to ovlivnilo jejich růst? Díky za jakékoli informace!

173 slov
1.7 minut čtení
6. 12. 2022
Romana Burianová

Tak to je dobrá otázka! Určitě se dají sukulenty kombinovat s dalšíma rostlinama, ale je potřeba hlídat jejich potřeby. Pokud máš kaktusy, tak většina sukulentů se snáší dobře, protože mají podobné požadavky na světlo a zálivku. Třeba Echeveria nebo Sedum to zvládnou bez problémů vedle kaktusů.

Ale pozor na vlhkost – některé sukulenty, jako Aloe vera, potřebují víc zalévat než třeba Haworthia, takže je dobrý je dávat do různých květináčů nebo aspoň na různý místa v prostoru.

Co se týká barev a tvarů, tak to rozhodně hraje roli! Zkus třeba kombinaci tmavších sukulentů s nějakýma světlýma – to vypadá fakt hezky. A jestli chceš něco zajímavýho, tak zkombinuj různé textury listů – hladký s drsným, to vytvoří pěkný kontrast.

A co se týče světla, jo, některý sukulenty potřebují víc slunečního svitu, takže dej pozor na umístění. Třeba Lithops potřebujou hodně světla a tepla. Takže fakt záleží na tom, jaké máš další rostliny a jakou péči jim dáváš. Jo a zkus se podívat na rostliny jako Crassula nebo Graptopetalum – ty jsou dost odolný a snesou toho víc. Tak hodně štěstí s pěstováním!

182 slov
1.8 minut čtení
21. 12. 2024
Ivana Mašková

Sukulenty jsou super, ale je dobrý si dát pozor na to, jaký druh si vybereš, abys je měl vedle sebe v pohodě. Třeba Echeveria nebo Sedum se hodí k jiným rostlinám, mají podobný světelný nárok a taky zalévání. Kaktusy zvládají mnohem víc slunce, takže je můžeš spojit s nějakými sukulenty, co snesou sucho.

Co se týče vlhkosti, tak jo, radši nedávej dohromady něco, co potřebuje hodně vody (třeba některé tropické rostliny) s těmi suchomilnými sukulenty. Můžeš to udělat tak, že je dáš do různých květináčů a vedle sebe, aby to vypadalo hezky.

Jestli máš hodně světla, zkus Aloe Vera nebo Haworthia – ty zvládnou i méně světla a dají se kombinovat s dalšíma rostlinkama. Hlavně dej pozor na to, aby měly dobrý odtok vody, jinak ti zahnívají kořeny. Takže ideálně k sukulentům dej další rostliny s podobnýma potřebama a bude to fungovat.

Kombinace barev a tvarů dělají hodně – třeba mix různých tvarů listů a barev je fakt hezký. Můžeš experimentovat!

160 slov
1.6 minut čtení
10. 9. 2024
Petra Hanzlová
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Jak vybrat ideální sukulenty pro kombinaci s jinými rostlinamiPraktický návod na výběr sukulentů, které se skvěle kombinují s ostatními rostlinami. Získejte tipy a inspiraci pro atraktivní interiérové a zahradní ...
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky