Meskalin.cz/Fórum/Mokré sukulenty vedle suchých - co se stane?

Mokré sukulenty vedle suchých - co se stane?

Zajímalo by mě, co se stane, když dám mokré sukulenty vedle suchých rostlin. Vím, že sukulenty jsou známé tím, že mají schopnost uchovávat vodu a vydržet i v sušších podmínkách, ale co když je vedle nich umístím rostliny, které potřebují víc vody? Myslím tím ty, co už jsem měl doma a teď mám pocit, že buď přelévám nebo naopak nedochází k dostatečné zálivce. Mohlo by to nějak ovlivnit jejich růst? Můžou se mokré sukulenty „vytáhnout“ z té vody a nakazit ty suché? Zajímá mě také, jestli se tímto způsobem může nějak změnit vlhkost vzduchu v okolí. Mám obavy, že by to mohlo vést k plísním nebo nějakým špatným věcem. Jak to vůbec funguje s těmi různými typy sukulentů? Dají se takhle kombinovat? Mohu mít třeba vedle sebe kaktusy a jiné druhy sukulentů, aniž bych měl strach o jejich zdraví? Jaký vliv na ně má vzájemné umístění? Chtěl bych si udělat hezkou kompozici, ale mám strach, abych neudělal víc škody než užitku. Je lepší je mít oddělené nebo se nebojte experimentovat? Co vy na to?

174 slov
1.7 minut čtení
25. 10. 2024
Martina Horáková

Takže, pokud dáš mokré sukulenty vedle suchých rostlin, může to být problém. Sukulenty fakt rády vodu, ale pokud je jich moc a málo vzduchu, může se stát, že začnou hnit. A ty suché rostliny kolem můžou trpět nedostatkem vody, když je dáš k těm přelívaným. Myslím, že si prostě na sebe vzájemně působí. Vlhkost vzduchu taky může stoupnout a to není dobrý pro rostliny, co to nemají rády. Takže plísně? To není nemožný scénář.

Co se týká kombinace různých typů sukulentů, tak kaktusy a jiné sukulenty vedle sebe? Když to dobře nastavíš, tak to jde. Ale musíš mít na paměti jejich potřeby – jako jestli chtějí hodně vody nebo naopak minimum. Pokud chceš mít hezkou kompozici, zkus třeba oddělené květináče nebo aspoň udělat vrstvu písku na dno pro odvodnění. Experimentovat může být fajn, ale s rozumem. Radši je oddělit než pak litovat s hnilobou nebo plísní. Takže jo, zkus to opatrně.

150 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Žaneta Hrdá

Pokud dáš mokré sukulenty vedle suchých rostlin, tak se to může docela zkomplikovat. Sukulenty obvykle nesnášejí vlhkost a pokud jsou vedle rostlin, které potřebují víc vody, tak můžeš mít problém s přeléváním. Ty mokré sukulenty se mohly normálně vytáhnout, ale pokud budou pořád moc mokré, začnou hnít a to může ovlivnit i ty vedlejší rostliny. Je pravda, že v jednom prostoru může vlhkost vzduchu kolísat, ale obvykle to není tak zásadní jako přímý kontakt s vodou. Co se týče plísní, tak to je taky riziko, když jsou na jednom místě rostliny s různýma potřebama vody. Kaktusy a jiné sukulenty vedle sebe klidně můžeš mít, ale dej pozor na to, aby každý dostal tu správnou péči. Experimentování je fajn, ale je lepší to dělat opatrně a sledovat, jak se rostliny chovají. Můžeš zkusit třeba oddělené květináče nebo misky a pak je dát dohromady jako kompozici, aby si měl jistotu, že každá dostane přesně to, co potřebuje.

155 slov
1.6 minut čtení
22. 6. 2024
Miroslav Zach
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Jak vybrat ideální sukulenty pro kombinaci s jinými rostlinamiPraktický návod na výběr sukulentů, které se skvěle kombinují s ostatními rostlinami. Získejte tipy a inspiraci pro atraktivní interiérové a zahradní ...
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky