Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat sukulenty vedle květin v truhlíku?

Jak pěstovat sukulenty vedle květin v truhlíku?

Zajímalo by mě, jak správně kombinovat sukulenty s jinými květinami v jednom truhlíku. Mám doma pár hezkých sukulentů, které bych chtěla zasadit vedle nějakých tradičních květin, ale nejsem si jistá, jestli to půjde dohromady. Jaké druhy květin by se k sukulentům hodily? A co se týče péče, jsou nějaké specifické požadavky na zálivku nebo světlo, které bych měla mít na paměti? Slyšela jsem, že sukulenty mají rády suché podmínky, tak nevím, jestli je dobré sázet je vedle květin, které potřebují víc vody. Jak to udělat, aby se navzájem neobtěžovaly a obě skupiny rostlin mohly prospívat? Také by mě zajímalo, jestli je nutné použít speciální substrát pro sukulenty nebo jestli stačí obyčejná zemina. Díky za každou radu!

116 slov
1.2 minut čtení
21. 5. 2024
David Dvořáček

Kombinování sukulentů s jinými květinami v truhlíku může být fajn, ale je potřeba dávat pozor na jejich nároky. Sukulenty většinou potřebují hodně světla a suchou půdu, zatímco některé květiny, jako třeba petúnie nebo begónie, potřebují víc vody a vlhka. Skvělou volbou by mohly být třeba některé trávy nebo bylinky, co snesou sucho, jako je rozmarýn nebo levandule.

Co se týče substrátu, je lepší použít speciální hlínu pro sukulenty, protože ta má dobrou drenáž a pomáhá předejít hnilobě kořenů. Pokud použiješ obyčejnou zeminu, tak to chce aspoň smíchat s pískem nebo perlitem, aby se to zlepšilo.

Při zálivce se snaž dodržovat pravidlo "méně je více" – radši zalévat méně často a víc než opak. Můžeš třeba zkontrolovat půdu prstem, pokud je suchá, tak pak zalij. Je dobrý dávat pozor na to, aby žádná skupina rostlin nebrala druhé příliš vody nebo světla. Takže když to dobře naplánuješ, může to fungovat.

148 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2024
Karel Valenta

Sukulenty se dají kombinovat s některými květinami, ale je dobrý vybírat ty, co mají podobné potřeby. Třeba levandule nebo některé bylinky jako rozmarýn a tymián snesou sušší podmínky, takže by mohly být fajn volba. Co se týče zálivky, tak je fakt, že sukulenty nemají rády mokro, takže je důležitý je nezalévat moc. Můžeš zkusit zalévat květiny mírně a sukulenty jen občas, aby měly dostatek času vyschnout. Co se substrátu týče, ideální je specializovaný substrát pro sukulenty nebo kaktusy, protože má dobrou drenáž. Když dáš do truhlíku obyčejnou zeminu, tak ti to může udělat hromadu problémů s hnilobou kořenů nebo plísněmi, takže se tomu radši vyhni. Hlavně dávej pozor na to, aby měly obě skupiny rostlin dost světla – sukulenty potřebují sluníčko a květiny taky, takže ideální místo by mělo být dobře osvětlené.

132 slov
1.3 minut čtení
16. 11. 2024
Věra Chalupová
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Jak vybrat ideální sukulenty pro kombinaci s jinými rostlinamiPraktický návod na výběr sukulentů, které se skvěle kombinují s ostatními rostlinami. Získejte tipy a inspiraci pro atraktivní interiérové a zahradní ...
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky