Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty můžu dát dohromady do jedné květináče?

Jaké sukulenty můžu dát dohromady do jedné květináče?

Zajímalo by mě, jaké sukulenty je možné kombinovat v jedné květináči tak, aby se jim dařilo a nevytvářely si navzájem problémy. Mám doma několik různých druhů, ale nevím, které z nich by byly vhodné pro společné pěstování. Například mám nějaké Echeverie, pár druhů Aloe a také kaktusy, ale nevím, jestli se to všechno může míchat dohromady. Jaké jsou vlastně požadavky na světlo a vodu u těchto rostlin? Mohu je všechny dát do jedné květináče, nebo by měly mít každý svůj prostor? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní kombinace, které se osvědčily a vypadají hezky vedle sebe. Někde jsem slyšel, že některé sukulenty potřebují víc slunce než jiné, je to pravda? Jak to tedy udělat, aby se vzájemně podporovaly a neubližovaly si? Vím, že některé rostliny mají rády vlhkost a jiné zase sucha, takže bych chtěl vědět, jak najít tu správnou rovnováhu. Děkuju za všechny rady a tipy!

149 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2024
Marcela Vyskočilová

Tak jo, co se týče kombinací sukulentů, tak je to trochu alchymie. Echeverie jsou docela fajn, ty snesou sluneční světlo a mají rády sucho. Aloe je taky v pohodě, můžeš je dát k Echeveriím, ale dej pozor na to, aby nebyly moc blízko kaktusům, protože některé kaktusy potřebují víc světla a mohly by to přehánět. Jinak je dobrý mít všechny v květináči, co má dobrou drenáž, aby se jim netopila kořeny.

Myslím, že kombinace Echeverii a Aloe funguje, ale kaktusy bych možná dal radši samostatně nebo s jinými kaktusy, protože mají trochu jiný styl péče. Vlhkost a zálivka jsou důležitý - většina sukulentů chce spíš sucho než vlhko.

Když máš víc rostlin v jednom květináči, tak si dej pozor na to, kolik vody jim dáváš. Třeba když je dáš do stínu nebo méně slunce, tak budeš muset vodu dávkovat opatrněji. Takže vyzkoušej experimentovat s tím, co máš a uvidíš, jak se to vyvine. Hlavně nesmíš zapomínat na drenáž!

158 slov
1.6 minut čtení
1. 10. 2024
Milan Sýkora

Takže, tohle je dost častý dotaz. Můžeš kombinovat Echeverie a Aloe, většinou si dobře rozumí. Ale kaktusy už jsou trošku jiná liga, protože potřebují víc slunce a jsou zvyklí na úplně jiné podmínky. Ujisti se, že všechny mají rád suchý substrát, jinak se může stát, že některé uhnijou.

Co se týče světla, tak Echeverie potřebují hodně světla, ale snesou i trošku stínu. Aloe taky potřebuje slunce, ale ne přímé po celý den. Kaktusy by měly mít co nejvíc světla. Zkrátka, pokud je dáš dohromady, dej je někam s dostatkem slunce a občas je zalij, ale ne moc.

Hezké kombinace jsou třeba Echeverie s menšími kaktusy – vypadá to dobře a většinou si nevytvářejí problémy. Hlavně dej pozor na zalévání – radši zálivku omezit než přehnojit. Takový mix může být super, pokud je dobře umístěný a má správnou výživu.

137 slov
1.4 minut čtení
20. 11. 2024
Alena Malá
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Které sukulenty se nejlépe snášejí v jednom květináči?Objevte, které sukulenty jsou ideální pro společné pěstování a jak zajistit jejich zdravý růst a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
29. 7. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky