Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat aloe a echeverii spolu?

Můžu pěstovat aloe a echeverii spolu?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat aloe a echeverii dohromady v jednom květináči. Mám na mysli, jestli si navzájem nebudou překážet, nebo jestli je to vůbec dobrý nápad. Vím, že obě rostliny mají rády slunce a nejsou příliš náročné na zálivku, ale někde jsem zaslechl, že každá z nich potřebuje trochu jiný typ půdy. Takže bych chtěl vědět, jestli by jim to neublížilo, když by byly spolu. Co třeba kořenový systém? Nezabírá jedna víc místa než druhá? Mám obavy, že by třeba mohly mít stejné potřeby ohledně vody a pak by se mi některá z nich mohla přehnojit nebo naopak uschnout. Jaké máte zkušenosti? Rád bych slyšel názory těch, kteří už nějakou dobu pěstují tyto sukulenty spolu. Je to dobrý nápad nebo bych měl raději každou zvlášť? A co substrát, máte nějaké tipy na to, co je pro ně nejlepší? Děkuju za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
24. 8. 2024
Věra Bečková

Jasně, pěstovat aloe a echeverii spolu jde, ale chce to trochu rozmyslet. Obě mají rády sluníčko a netřeba je moc zalévat, takže tohle je super. Co se půdy týče, tak obě potřebujou propustnou zeminu, ale aloe snese i těžší substrát než echeverie. Takže když je dáš do společnýho květináče, dej pozor, aby substrát byl dostatečně vzdušný a nezůstávala tam voda.

S kořenama to taky není tak hrozné, ale je dobrý mít na paměti, že obě rostliny rostou jinak – aloe může být větší a tím pádem zabere víc místa. Pokud se budeš pravidelně starat o zálivku a substrát bude ok, neměl bys mít problém. Jen sleduj, jak si obě rostliny vedou, jestli náhodou jedna nezačíná trpět. Takže ideálně dávej pozor na příznaky přelití nebo naopak sucha. Když to dobře zvládneš, mohlo by to fungovat!

133 slov
1.3 minut čtení
12. 12. 2024
Lucie Průchová

Jo, můžeš pěstovat aloe a echeverii spolu, ale je pár věcí, co bys měl zvážit. Obě mají rády slunce a potřebují dobře odvodněnou půdu, takže to je fajn. Ale jak říkáš, každá má trochu jiné požadavky na substrát. Echeverie prostě milují kyprou, hrubší půdu, zatímco aloe si zas občas ráda dá i nějakou těžší směs.

Co se týče zalévání – jo, mají podobné potřeby, ale musíš být opatrný. Echeverie jsou citlivější na přemokření, takže když je dáš do stejného květináče s aloe, dej pozor na to, aby jsi je nezaléval moc najednou. Radši zkus udělat nějakou směs substrátů, která bude oběma vyhovovat.

Kořeny by neměly moc zasahovat do sebe, pokud to budeš pravidelně kontrolovat. Ale dej pozor na to, aby se kořeny nepletly – můžeš je třeba tak po roce přesadit, jestli vidíš, že už mají málo místa.

Celkově by to mělo fungovat, ale chce to trochu pozornosti a péče. Zkus třeba tady tu směs a uvidíš, jak se jim povede.

158 slov
1.6 minut čtení
28. 8. 2024
Kristýna Ševčíková
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Které sukulenty se nejlépe snášejí v jednom květináči?Objevte, které sukulenty jsou ideální pro společné pěstování a jak zajistit jejich zdravý růst a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
29. 7. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky