Meskalin.cz/Fórum/Jak moc slunce potřebují moje kaktusy?

Jak moc slunce potřebují moje kaktusy?

Zajímalo by mě, jaké množství slunečního světla je ideální pro kaktusy? Mám doma pár různých druhů a čím víc se o ně starám, tím víc se ptám, jestli jim dávám dostatek slunce. Vím, že kaktusy jsou rostliny, které milují světlo, ale kde je ta správná hranice? Mám je mít na přímém slunci celý den, nebo je lepší je trošku chránit před intenzivním poledním sluncem? A co když je venku hodně horko, berou v tomhle počasí víc nebo míň? Chtěla bych se vyhnout tomu, abych je spálila. Vím, že některé kaktusy jsou více odolné než jiné a některé snesou i polostín. Jak to tedy udělat, aby se cítily šťastné a zdravé? Měli by být na okně nebo raději venku na terase? Jak dlouho by měly být vystaveny slunci každý den? A co v zimě, kdy je méně světla? Jak to zvládnout, aby mi nezemřely? Děkuji za vaše rady!

147 slov
1.5 minut čtení
2. 8. 2023
Olga Dvořáčková

Kaktusy jsou fakt milovníci slunce, ale není to tak jednoduchý. Většina z nich potřebuje alespoň 6 hodin přímého slunečního světla denně, ideálně ráno nebo později odpoledne. To polední slunce může být moc silný, takže pokud jsou venku, dej je radši do stínu nebo aspoň pod nějakou ochranu. Horko může být problém, když je slunce moc intenzivní, tak je lepší mít je na terase, kde mají trochu stín.

V zimě to chce víc pozornosti, protože světla je míň. Zkus je dát blízko okna, kde je to co nejjasnější, nebo použij umělý osvětlení. A celkově sleduj, jak se kaktusy chovají – když začnou žloutnout nebo vadnout, asi dostaly moc sluníčka. Takže sleduj a upravuj podle toho. Jo a pamatuj, že každý druh kaktusu může mít trochu jiný požadavek na světlo.

128 slov
1.3 minut čtení
16. 4. 2024
Martin Hradil

Kaktusy obecně milují slunce, ale je to i o vyvážení. Ideálně bys je měla mít na okně, kde dostanou dostatek světla, ale přímé polední slunce může být pro ně moc intenzivní, zvlášť v létě. Taková hodina nebo dvě na přímém slunci ráno nebo pozdě odpoledne je fajn. V horkých dnech můžeš zkusit je trošku chránit, třeba nějakým závěsem, aby se nespálily.

Některé druhy kaktusů snesou víc slunce než jiné, takže se podívej, co máš - jestli jsou to ty odolnější, tak je klidně dej ven na terasu. Ale pamatuj na to přecházení mezi interiérem a exteriérem. Když je dáš náhle ven, můžou dostat šok. Na zimu se snaž zajistit co nejvíc světla, ale většina kaktusů se spokojí s mírnějším osvětlením a nemusíš je tolik zalévat.

Takže shrnuto - slunce ano, ale dávej pozor na intenzitu a teplotu. Zkoušej to pomalu a sleduj, jak reagují. A když budeš mít pocit, že ti usychají nebo se kroutí, možná potřebují víc světla.

159 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2024
Antonín Prokop
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Výběr ideálního místa pro teplomilné rostliny: Jak zajistit optimální podmínky?Objevte klíčové aspekty výběru ideálního místa pro teplomilné rostliny v domácnosti a zahradě. Zajistěte zdravý růst a kvetení vašich rostlin s těmito...
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky