Meskalin.cz/Fórum/Které hrnce jsou nejlepší pro teplomilné rostliny?

Které hrnce jsou nejlepší pro teplomilné rostliny?

Když přemýšlím o pěstování teplomilných rostlin, jako jsou různé druhy kaktusů nebo sukulentů, začínám se ptát, jaký typ hrnců by mohl být pro ně nejvhodnější. Vím, že některé rostliny mají specifické požadavky na teplotu a vlhkost, takže by mě zajímalo, zda existují nějaké doporučené materiály nebo tvary hrnců, které by mohly pomoci udržet optimální podmínky. Například, je lepší zvolit keramiku, plast nebo něco jiného? A co se týče drenáže – je důležité mít hrnce s odtokovými otvory, aby se předešlo hnilobě kořenů? Také jsem slyšel, že barva hrnce může ovlivnit teplotu půdy, což mě přivádí k otázce, zda bych měl volit tmavší nebo světlejší odstíny. Jak velikost hrnce ovlivňuje růst rostlin? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké speciální výrobci nebo značky, které jsou oblíbené mezi pěstiteli exotických rostlin. A co cena? Mělo by se investovat do kvalitních hrnců, nebo najdu dobré alternativy za rozumnou cenu? Rád bych se dozvěděl názory těch, kteří mají zkušenosti s pěstováním teplomilných rostlin – jaké hrnce se vám osvědčily a jaké rady byste mi dali? Díky moc za každou informaci!

177 slov
1.8 minut čtení
1. 11. 2023
Bedřich Prchal

Takže, co se týče hrnců pro teplomilný rostliny jako kaktusy nebo sukulenty, tak doporučuju keramické. Mají dobrou ventilaci a udržují teplo, což je super pro tyhle rostliny. Plastový hrnce sice jsou lehký a levný, ale moc neabsorbujou teplo a můžou zadržovat víc vlhkosti, což kaktusům nesvědčí. Drenáž je fakt důležitá, takže se zaměř na hrnce s odtokovými otvory, jinak ti kořeny zhnijou. Barva hrnce – tmavší barvy víc absorbují teplo, což může být fajn v chladnějších dnech, ale zase ve vedru můžeš mít problém. Velikost hrnce by měla být tak akorát, aby nebyl moc velkej, jinak se zbytečně zadržuje voda. Značky? No, já osobně mám rád nějaký místní výrobce, co dělaj kvalitní keramiku. Co se ceny týče, investice do dobrýho hrnce se vyplatí, ale najdeš i rozumný alternativy. Zkus si projít místní obchody nebo třeba internetový bazary – tam můžeš narazit na slušný kousky za dobrou cenu. Hlavně to neuspěchej a vybírej s rozmyslem.

154 slov
1.5 minut čtení
1. 6. 2023
Ladislav Šilhavý

Když jde o teplomilný rostliny, tak podle mě je nejlepší volba keramika. Dobře drží teplo a vypadá fajn, ale musíš dávat pozor na drenáž, takže vybírej hrnce s otvory. Plastovky jsou lehký a levný, ale nemají takovou stabilitu. Co se týče barvy, tmavý hrnce fakt zahřejou víc, ale zas může být problém s přehřátím, takže já bych šel spíš do světlých, aby se to nepřehřívalo. Velikost hrnce záleží na rostlině, ale obecně platí, že moc velký hrnec není dobrý, kořeny se pak můžou utopit. Pokud sháníš kvalitní hrnce, tak zkus značky jako Lechuza nebo nějaký místní zahradnický obchody – většinou tam maj hezký věci. Cena? No, investice do kvalitních hrnců se vyplatí, ale najdeš i slušný alternativy za rozumnou cenu, stačí se poohlídnout.

123 slov
1.2 minut čtení
10. 3. 2024
Hana Havlová
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Výběr ideálního místa pro teplomilné rostliny: Jak zajistit optimální podmínky?Objevte klíčové aspekty výběru ideálního místa pro teplomilné rostliny v domácnosti a zahradě. Zajistěte zdravý růst a kvetení vašich rostlin s těmito...
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky