Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je pro rostliny moc horko?

Jak poznám, že je pro rostliny moc horko?

Zdravím všechny milovníky rostlin a kaktusů! Mám takovou otázku ohledně péče o naše zelené kamarády. Jsem si vědom, že různé druhy mají různé potřeby, ale jak vlastně poznat, že už je pro ně příliš horko? Když se dívám na své kaktusy a sukulenty, občas mám pocit, že jim možná není úplně dobře, ale nevím to jistě. Jaké jsou ty hlavní signály, na které bych se měl zaměřit? Můžete mi říct, jestli existují nějaké konkrétní příznaky, které naznačují, že teplota už překročila příjemnou mez? Například, co se děje s jejich listy nebo stonky? Zaznamenal jsem, že některé rostliny začínají ztrácet barvu nebo dokonce vypadají zvadle. Je to určitě známka toho, že je horko? A co zalévání v těchto horkých dnech? Nechci je přelít, ale obávám se, že by mohly uschnout. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na ochranu rostlin před nadměrným teplem. Co třeba stínění nebo umístění na správném místě v bytě? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Budu moc rád za jakékoli rady a postřehy!

173 slov
1.7 minut čtení
9. 6. 2022
Karel Hrdý

No, tak tohle je dost častý problém. Když máš kaktusy a sukulenty, tak musíš dávat pozor na pár věcí. Hlavní signály, že je moc horko, jsou například zhnědnutí okrajů listů nebo jejich vyblednutí. Pokud se ti začnou zkroutit nebo ztrácet tvar, je to jasný příznak stresu. Zvadlé rostliny a sušení stonků taky nejsou dobrý známky.

Co se týče zalévání, tak v horku je důležitý najít tu správnou rovnováhu. Místo toho, abys je zaléval často, radši dej vodu až když je opravdu potřeba – to znamená, že substrát by měl být suchý aspoň do hloubky pár centimetrů.

Je dobrý mít je v místě, kde nejsou přímo na slunci celý den. Trošku stínu jim určitě prospěje. Zkoušej je přesouvat a pozoruj, co dělají – některý rostliny můžou snášet horko líp než jiný. Takže experimentuj a sleduj, co funguje.

136 slov
1.4 minut čtení
14. 2. 2024
Bedřich Kopal

No, když je pro rostliny moc horko, tak to obvykle poznáš podle různých příznaků. Třeba u kaktusů a sukulentů si můžeš všimnout, že se začnou ztrácet barvy, jakoby blednou nebo žloutnou. Další známka je, když mají listy nebo stonky suché a zvrásněné, to je jasný signál, že už to není v pohodě. V některých případech může začít i opadávat listí, což taky není dobrý. Pokud jsou rostliny zvadlé, tak to může být známka toho, že se snaží přežít v horku a nedostatku vody.

Co se týče zalévání, tak to fakt musíš hlídat. V horku můžeš mít tendenci je zalévat víc, ale pozor na přelití. Radši počkej, až substrát trochu oschne. V horkém počasí je lepší zalévat brzy ráno nebo večer, kdy už není takový žár.

Tipy na ochranu? Určitě zvaž umístění rostlin na místo, kde mají aspoň trochu stínu během nejsilnějšího slunce, nebo je můžeš chránit prostě nějakým závěsem nebo plachtou. Taky se vyplatí si pořídit nějakou lehkou rosení, to jim pomůže udržet vlhkost vzduchu. No a hlavně sleduj, jak se rostliny chovají - ony ti dají jasně najevo, co potřebují.

179 slov
1.8 minut čtení
13. 1. 2024
Eva Horová
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Výběr ideálního místa pro teplomilné rostliny: Jak zajistit optimální podmínky?Objevte klíčové aspekty výběru ideálního místa pro teplomilné rostliny v domácnosti a zahradě. Zajistěte zdravý růst a kvetení vašich rostlin s těmito...
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky