Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus má hnilobu?

Jak poznám, že můj kaktus má hnilobu?

Mám doma pár kaktusů, které mám rád, ale teď nevím, co se děje. Všiml jsem si, že některé z nich vypadají podivně, jako by ztrácely barvu a jejich tkáň vypadá měkce. Mám obavy, že by mohly mít hnilobu, ale nejsem si jistý. Jaké jsou příznaky hniloby u kaktusů? Jak to vlastně poznat? Co bych měl hledat? Zkoušel jsem se podívat na kořeny, ale nevím, jestli to dělám správně. Dělám něco špatně při zalévání? Možná je to tím, že mám kaktusy moc blízko oknu a dostávají příliš mnoho slunce? Vlastně jsem ani nevěděl, že kaktusy mohou mít hnilobu! Jak se vůbec projevuje? Můžou být ještě zachráněny, nebo je lepší je vyhodit? Jaký je nejlepší způsob, jak se postarat o kaktusy, aby se hniloba vůbec neobjevila? Můžete mi poradit nějaké tipy na prevenci a péči o tyto úžasné rostliny? Jsem si jistý, že bych chtěl vědět víc o tom, jak rozpoznat hnilobu a jak ji léčit nebo preventivně předejít jejímu vzniku. Děkuji za rady.

162 slov
1.6 minut čtení
4. 4. 2021
Hana Havlová

Hniloba u kaktusů je fakticky problém, co se může stát, když je mají moc zalité nebo špatně odvodněné. Pokud vidíš, že kaktusy ztrácí barvu, mají měkké části nebo dokonce začínají hnědnout, to je jasný signál. Další známka může být, když listy nebo stonky vypadají jako by byly vodou nasáklé. Zkus se podívat na kořeny – pokud jsou tmavé a kašovité, tak to vypadá na hnilobu.

Zalévání je důležité – kaktusy potřebují vodu, ale ne moc. Lepší je nechat substrát vyschnout mezi zaléváním. A co se slunce týče, většina kaktusů má ráda hodně světla, ale pozor na přímé pálivé slunce, obzvlášť v létě, může to být na škodu.

Pokud kaktus začíná hnít, můžeš zkusit odříznout nemocnou část a nechat ho zaschnout. Ale pokud je to vážná hniloba, tak možná nebude jiná možnost než ho vyhodit. Prevence je klíčová – správný substrát, dobře drenážní květináče a rozumné zalévání. Držím palce!

146 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2022
Antonín Charvát

Když máš podezření, že kaktus má hnilobu, tak se podívej hlavně na tyhle znaky: pokud je kaktus měkký, kašovitý a ztrácí barvu, to jsou jasný příznaky. Můžeš taky vidět černý nebo hnědý fleky, to většinou znamená, že tam je nějaký problém. Kořeny by měly být pevné a bílé, pokud jsou hnědé a rozpadávají se, to je špatně.

Co se týká zalévání, kaktusy potřebujou míň vody než ostatní rostliny. Pokud zaléváš často a substrát je moc mokrý, tak hniloba se může objevit snadno. Zkus používat dobře propustný substrát a nech vodu odtéct.

Světlo je důležitý taky, ale pozor na přímé slunce – některé kaktusy to zvládnou, ale jiným to může škodit. Když už je kaktus hodně napadený hnilobou, někdy se dá zachránit tím, že odstraníš postiženou část, necháš ránu zaschnout a pak znovu zasadíš do suchého substrátu.

Prevence? Měj je v dobře větraném místě a zalévej jen když je substrát suchý. Také si dej pozor na teplotní změny – kaktusy nemají rády zimu. Držím palce, ať se ti to podaří!

168 slov
1.7 minut čtení
1. 11. 2024
Daniel Jedlička
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Jak identifikovat příznaky hniloby u kaktusů a jednat včasNaučte se rozpoznávat varovné signály hniloby u kaktusů a zjistěte, jak předejít poškození vašich rostlin. Tento článek vám přinese praktické tipy a r...
1000 slov
10 minut čtení
8. 12. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky