Meskalin.cz/Fórum/Může hniloba ovlivnit další rostliny v mé sbírce?

Může hniloba ovlivnit další rostliny v mé sbírce?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma pár kaktusů a sukulentů, o které se snažím pečlivě starat. Nedávno jsem ale zjistil, že jeden z mých kaktusů má příznaky hniloby. Vypadá to dost špatně a já se teď děsím, že bych mohl přijít i o ostatní rostliny ve své sbírce. Mohou se nějakým způsobem vzájemně ovlivnit? Co když ta hniloba pronikne do půdy nebo se nějak rozšíří? Slyšel jsem, že některé druhy jsou citlivější než jiné, a tak bych rád věděl, jak se to vlastně stává. Je možné, aby se infekce přenášela mezi různými druhy rostlin? Jak bych měl postupovat, abych ochránil ostatní kousky ve své sbírce? Mám je přesunout dál od postižené rostliny nebo použít nějaké speciální přípravky? Jaké máte zkušenosti vy, co už jste něco podobného zažili? Každá rada by mi mohla hodně pomoci, protože nechci riskovat zkázu celé sbírky.

140 slov
1.4 minut čtení
26. 6. 2021
Robert Havel

Hniloba může rozhodně ovlivnit ostatní rostliny v tvé sbírce, zvlášť když máš kaktusy a sukulenty, který jsou citlivý na vlhkost. Hlavně pokud je ta postižená rostlina v kontaktu s ostatníma nebo pokud je půda kontaminovaná. Všechny ty bakterie a houby se můžou šířit, zvlášť ve vlhkým prostředí.

Doporučuji hned přesunout ten nemocný kaktus pryč od zbytku, ať se to nerozšíří. Pokud je to vážný, tak ho možná budeš muset vyhodit. Kontroluj i zbytek sbírky, jestli nevidíš nějaké známky hniloby – jako hnědý skvrny nebo změny v barvě.

Pokud máš podezření na nějakou infekci v půdě, můžeš zkusit vyměnit substrát a použít fungicidní přípravky. Dobře větrání a suchý substrát jsou klíčový pro prevenci. A nezapomeň na to, že některý rostliny jsou náchylnější než jiný, takže je lepší si o nich něco přečíst.

Měj oči otevřený a drž palce, ať ti zbytek sbírky přežije!

140 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2025
Jiří Kubíček

Hniloba může určitě ovlivnit i ostatní rostliny, pokud se s nimi dostane do kontaktu nebo pokud je v půdě nějaká infekce. Je dobrý nápad oddělit postižený kaktus od ostatních, aby se to nerozšířilo. Většinou je lepší ho přesunout na místo, kde nemá šanci nakazit zbytek sbírky. Zkus mu taky vyměnit substrát, pokud je v něm už hniloba, a podívej se, jestli máš nějakej plísňovej sprej, co by mohl pomoci. Množství druhů je citlivějších na hnilobu, takže podle toho se můžeš rozhodnout, koho přestěhovat a komu dát více péče. Opatrnost nikdy neuškodí a lepší je jednat rychle, než čekat, co se stane.

101 slov
1 minut čtení
16. 1. 2025
Ladislav Pernica
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Jak identifikovat příznaky hniloby u kaktusů a jednat včasNaučte se rozpoznávat varovné signály hniloby u kaktusů a zjistěte, jak předejít poškození vašich rostlin. Tento článek vám přinese praktické tipy a r...
1000 slov
10 minut čtení
8. 12. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky