Meskalin.cz/Fórum/Jak rychle se dá léčit hniloba u kaktusů?

Jak rychle se dá léčit hniloba u kaktusů?

Někde jsem četl, že hniloba u kaktusů je fakt problém, ale jak moc je to vážné? Mám pár kaktusů doma a jeden z nich vypadá dost podezřele. Zjistil jsem, že má na sobě nějaké měkké skvrny a bojím se, že to může být hniloba. Jak se to vlastně dá poznat, že je to hniloba a ne něco jiného? Představte si, že jste na tom stejně jako já, co byste udělali jako první? Chtělo by to asi nějaké rychlé řešení, protože nechci přijít o své oblíbené rostliny. Když už se podaří hnilobu identifikovat, co se dá udělat pro její léčbu? Je lepší kaktus přesadit, nebo stačí použít nějaký přípravek? A jak dlouho trvá, než se ukáže, jestli léčba zabírá? Mohu kaktusy zachránit i v pokročilém stádiu? A co když se mi začne šířit hniloba na další kaktusy? Jak moc opatrný bych měl být při péči o ostatní rostliny? Prosím, dejte mi vědět vaše zkušenosti a rady. Díky moc!

157 slov
1.6 minut čtení
28. 4. 2024
Aleš Prchal

Hniloba u kaktusů je fakt problém. Obvykle se pozná podle měkkých skvrn, které se rozšiřují, a takové ty hnědé nebo černé fleky. Pokud máš podezření, tak je dobré nejdřív zkontrolovat kořeny, jestli nejsou hnilobné. Pokud jo, tak je nejlepší kaktus vytáhnout z půdy a odstranit všechny shnilé části. Můžeš použít ostrý nůž a pak rány posypat skořicí nebo aktivním uhlím, to pomůže dezinfikovat.

Přesazení do čerstvé půdy je taky dobrý krok, hlavně když máš pocit, že ta stará byla moc vlhká. Co se týče léčby, tak žádné speciální přípravky pro hnilobu vlastně nejsou, důležitý je spíš ten správnej substrát a pak hlavně neplnit vodou.

Jak dlouho to trvá? To záleží na tom, jak moc je kaktus poškozený. Možná uvidíš zlepšení během pár týdnů, ale pokud je to v pokročilejším stádiu, můžeš o něj přijít.

Co se týče ostatních kaktusů, tak je fajn je držet dál od toho nakaženého a pravidelně kontrolovat. Dobře větrat a nezapomínat na správnou zálivku – míň je víc. Držím palce.

161 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2023
Andrea Marešová

Hniloba u kaktusů je fakt blbá věc a může to být dost vážný problém. Pokud máš na kaktusu měkké skvrny, tak to většinou znamená, že tam něco není v pořádku. První, co bych udělal, je dobře prozkoumat, jestli není kaktus rozmočený, nebo jestli není nějaká černá skvrna, to by mohlo být jasný signál hniloby.
Léčba závisí na tom, jak moc je kaktus postižený. V některých případech stačí vyříznout postiženou část a nechat ránu zaschnout. Je dobrý kaktus přesadit do čerstvé půdy, aby měl lepší šanci na uzdravení. S tím bys měl počkat pár dní, aby se rány zahojily. Pokud je hniloba pokročilá, šance na záchranu se snižuje, ale pořád se to dá zkusit. Když už se objeví hniloba na jednom kaktusu, dávej pozor na ostatní a udržuj mezi nimi nějaký odstup. Můžeš taky vyzkoušet fungicid, ale většinou je nejlepší se prostě zbavit toho, co je špatný.
A pokud máš víc kaktusů, tak je fakt důležitý ošetřit i ty ostatní a kontrolovat je pravidelně. Udržuj je na suchém místě, aby sis nestvořil další problémy s hnilobou.

177 slov
1.8 minut čtení
30. 12. 2024
Adéla Bečková
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Jak identifikovat příznaky hniloby u kaktusů a jednat včasNaučte se rozpoznávat varovné signály hniloby u kaktusů a zjistěte, jak předejít poškození vašich rostlin. Tento článek vám přinese praktické tipy a r...
1000 slov
10 minut čtení
8. 12. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky