Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když kaktus začne měknout?

Co dělat, když kaktus začne měknout?

Nedávno jsem si všiml, že můj kaktus, který byl dříve krásný a pevný, začíná měknout. Je to opravdu divné, protože jsem se o něj staral podle všech rad – dostává dostatek slunce, zalévám ho jen občas a používám speciální substrát na kaktusy. Nechápu, co se mohlo pokazit. Všude čtu, že měknutí kaktusu může znamenat, že má příliš vody, ale já jsem si byl docela jistý, že ho nepřeléváme. Mám pocit, že možná dělám něco špatně nebo mu něco chybí. Nechci přijít o tuhle krásnou rostlinu, takže se ptám – co s tím mám teď dělat? Jak poznám, jestli je problém v kořenech nebo jestli je to ještě jakžtakž zachránitelné? Máte někdo zkušenosti s tímto problémem? Jaké jsou možnosti léčby? Je lepší ho přesadit nebo počkat a doufat, že se to zlepší? Omlouvám se za všechny ty otázky, ale opravdu jsem zmatený a nevím si rady. Děkuju za jakoukoli radu alebo zkušenost.

151 slov
1.5 minut čtení
15. 7. 2024
Anna Palečková

Když kaktus měkne, většinou to znamená, že má moc vody. I když si myslíš, že ho nezaléváš moc, může se stát, že substrát zadržuje víc vody, než je potřeba. Zkus ho vytáhnout z květináče a podívat se na kořeny. Jestli jsou hnijící nebo černé, tak to není dobrý znak. V tom případě je nejlepší kořeny ostříhat, vyčistit a přesadit do čerstvého substrátu, co lépe odvodní. Můžeš taky nechat kaktus pár dní schnout na vzduchu, než ho dáš zpět do květináče. Důležité je pak zalévat až když substrát úplně vyschne. Kdyby to nebylo tímhle, tak může mít i málo živin nebo se mu prostě nelíbí v místnosti. Zkus změnit místo, kde ho máš. Hlavně to nevzdávej, kaktusy umí být dost odolné.

120 slov
1.2 minut čtení
2. 4. 2023
Štěpán Tichý

Měknutí kaktusu většinou značí, že má problém s kořeny. I když říkáš, že ho nezaléváš moc, tak se může stát, že substrát špatně odvodňuje vodu nebo kaktus dostává vlhkost ze vzduchu. Zkus ho opatrně vyjmout z květináče a podívat se na kořeny. Pokud jsou hnijící nebo černé, pravděpodobně je třeba je ustřihnout. Pak dej kaktus do nového substrátu a měj na paměti, aby ses vyhnul přelévání. Můžeš taky zkusit nechat ho nějakou dobu bez vody, aby se uzdravil. Někdy to chce čas. Když to vypadá bledě, tak by bylo možná nejlepší ho přesadit a zjistit, jak reaguje. Držím palce!

99 slov
1 minut čtení
20. 6. 2023
Božena Tichá
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Jak identifikovat příznaky hniloby u kaktusů a jednat včasNaučte se rozpoznávat varovné signály hniloby u kaktusů a zjistěte, jak předejít poškození vašich rostlin. Tento článek vám přinese praktické tipy a r...
1000 slov
10 minut čtení
8. 12. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky