Meskalin.cz/Fórum/Které kaktusy zvládnou růst bez slunce?

Které kaktusy zvládnou růst bez slunce?

Chtěl jsem se zeptat, jestli existují nějaké kaktusy, které se dají pěstovat i na místech, kde není moc slunce nebo je to spíš taková pohádka? Mám totiž doma docela tmavý kout, kam bych si chtěl nějaké kaktusy dát, ale bojím se, že by tam umřely. Slyšel jsem, že některé rostliny jsou schopné přežít i v méně osluněných podmínkách, ale nevím, jestli to platí i pro kaktusy. Zajímalo by mě, které druhy by mohly být vhodné do takového prostředí. Myslíte, že existují nějaké speciální odrůdy, které snesou méně světla? Mám rád kaktusy, ale obávám se, že když je dám do stínu, tak brzy ztratí barvu nebo začnou hnít. Jaké máte zkušenosti? Je lepší pokusit se najít místo s alespoň nějakým světlem, nebo se můžu spolehnout na to, že i ty „stinné“ kaktusy zvládnou přežít? Díky předem za každou radu!

138 slov
1.4 minut čtení
19. 11. 2023
Kristýna Pernicová

Jasně, existují kaktusy, který zvládnou míň světla, ale nejsou to ty klasický, co vidíš na obrázkách z pouště. Například některý druhy jako Echinocereus nebo některý opuncie to snesou líp než jiný. Třeba Echinocereus viridiflorus je docela odolnej. Ale i tak je lepší mít je aspoň na místě, kde je trochu rozptýlený světlo. Kaktusy obecně potřebujou slunce na fotosyntézu, tak když je dáš do úplný tmy, můžeš mít problém. Hlavně si dej pozor na přemokření, to je u kaktusů smrtelný. Takhle ve stínu ti můžou začít hnít. Pokud to jde, zkus najít místo s aspoň nějakým světlem, třeba blízko okna. Takže jo, určitý kaktusy přežijou v tmavším koutě, ale nejlepší by bylo dát jim alespoň trošku sluníčka.

116 slov
1.2 minut čtení
25. 3. 2024
Kristýna Skálová

Existuje pár kaktusů, co zvládnou trošku méně slunce, ale většina kaktusů je zvyklá na hodně světla. Třeba některé druhy z rodu Rhipsalis nebo Schlumbergera (Vánoční kaktus) by mohly přežít v tmavším koutě. Tyhle kaktusy jsou víc tolerantní na stín a nedostatek světla. Ale i tak bych doporučoval aspoň nějaké rozptýlené světlo, jinak ti zhnědnou nebo začnou uhnívat. Pokud máš možnost, dej je na místo, kde by měly aspoň trochu přirozeného světla, třeba k oknu, co není úplně přímo slunečné. Takže i když nějaké kaktusy snesou míň světla, radši se zamysli nad tím, jak jim to aspoň trošku osvětlit.

98 slov
1 minut čtení
1. 7. 2024
Šárka Staňková
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Sukulenty pro stinné místnosti: Jaké rostliny vybrat a jak o ně pečovat?Objevte nejlepší sukulenty, které se hodí do stinných místností, a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tyto rostliny dodají vašemu prostoru krásu i s...
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky