Meskalin.cz/Fórum/Co je potřeba k pěstování rostlin ve stínu?

Co je potřeba k pěstování rostlin ve stínu?

Zajímalo by mě, co všechno je potřeba zvážit, když chci pěstovat rostliny ve stínu. Mám na zahradě pár míst, kde slunce skoro vůbec nesvítí a přemýšlím, jestli tam vůbec něco poroste. Jaké druhy rostlin by se daly pěstovat v takových podmínkách? Mám na mysli nejen květiny, ale třeba i bylinky nebo nějaké sukulenty. Jak moc jsou náročné na péči? Co je důležité vědět o půdě a zavlažování, když chci, aby se rostliny dobře uchytily? Můj soused říká, že ve stínu je to s rostlinami hodně obtížné, ale já bych to ráda zkusila. Slyšela jsem, že některé rostliny dokážou prospívat i bez přímého slunečního světla. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním v takových podmínkách? Co doporučujete pro začátečníky, co by mělo fungovat a co naopak ne? A co třeba hnojení nebo ochrana před škůdci? Je tam nějaký speciální tip, jak se o rostliny starat, když mají málo světla? Děkuji za všechny rady a zkušenosti!

153 slov
1.5 minut čtení
5. 3. 2024
Martin Hrubý

Takže, pěstování rostlin ve stínu fakt jde, i když to má svý specifika. Nejdřív, vyber si správný rostliny. Skvělý jsou třeba stínomilné květiny jako hosty, bledule nebo různé druhy kapradin. Na bylinky zkus třeba mátu nebo meduňku, ty snesou i méně světla. Sukulenty většinou potřebují víc slunce, ale pár druhů by mohlo zvládnout i nižší osvětlení.

Půda by měla být dobře odvodněná, tak si dej pozor na přemokření. Můžeš použít kompost nebo speciální směs pro stínové rostliny. Ohledně zavlažování, ve stínu se většinou půda tolik nevysušuje, takže to nepřeháněj. Hnojení stačí jednou za čas, přírodní hnojiva jsou fajn.

Ochrana před škůdci je důležitá, můžeš zkusit přírodní repelenty a kontrolovat listy pravidelně. A jo, tip – pokud máš opravdu tmu, můžeš zkusit umělý osvětlení pro rostliny, to by mohlo pomoct.

Není to tak těžký, jak to vypadá. Jenom chce to trpělivost a sledovat, co ti roste a co ne.

145 slov
1.5 minut čtení
9. 2. 2024
Petra Šrámková

K pěstování rostlin ve stínu je pár věcí, co zohlednit. Nejdůležitější je vybrat správné rostliny, které snesou málo světla. Například různé druhy kapradin, hosty, nebo třeba heuchery. Na bylinky můžeš zkusit pažitku, mátu nebo petržel, ty obvykle snesou i méně slunce. Co se týče sukulentů, tak ty většinou potřebují víc světla, ale existujou i odolnější druhy jako některé haworthie, co zvládnou stinné místa.

Půda by měla být dobře propustná, takže přidej do ní nějaký kompost nebo perlit, aby se nezadržovala voda. S zavlažováním buď opatrná, ve stínu se voda neodpařuje tak rychle, takže to můžeš dost přehnat. Co se týká hnojení, stačí jednou za čas použít nějaké organické hnojivo. Ochrana před škůdci – sleduj listy a pokud něco uvidíš, tak to řeš hned, ve stínu máš tendenci mít víc plísní.

Rostliny ve stínu potřebujou trošku jinou péči než ty na slunci, takže buď trpělivá a zkoušej co funguje. Zpravidla platí, že čím víc si s rostlinama vyhraješ, tím víc se ti to vrátí. Tak hodně štěstí!

165 slov
1.7 minut čtení
17. 5. 2024
Lucie Zachová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Sukulenty pro stinné místnosti: Jaké rostliny vybrat a jak o ně pečovat?Objevte nejlepší sukulenty, které se hodí do stinných místností, a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tyto rostliny dodají vašemu prostoru krásu i s...
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky