Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá klíčení semen kaktusů?

Jak dlouho trvá klíčení semen kaktusů?

V poslední době se mi dostal do rukou balíček semen různých druhů kaktusů a začal jsem uvažovat, jak dlouho vlastně trvá, než začnou klíčit. Vím, že kaktusy jsou docela specifické rostliny a každá odrůda může mít trochu jiné požadavky na klíčení. Měla jsem už dříve nějaké zkušenosti s pěstováním sukulentů, ale u kaktusů je to pro mě novinka. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké obecné časové rámce pro klíčení kaktusových semen. Četla jsem, že některé druhy mohou klíčit během pár dní, zatímco jiné to může trvat i týdny nebo dokonce měsíce. Jaké jsou tedy ty průměrné časy? Mohou na to mít vliv i podmínky jako teplota nebo vlhkost? A co substrát? Mně osobně se zdá, že správná zemina může hrát důležitou roli. Jaké máte zkušenosti s klíčením kaktusových semen? Co byste doporučili začátečníkovi, který se snaží o úspěšné vypěstování těchto zajímavých rostlin? Je něco speciálního, co bych měla vědět nebo co bych si měla pohlídat? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

161 slov
1.6 minut čtení
26. 9. 2021
Kamila Hladíková

Klíčení kaktusových semen se fakt dost liší podle druhu a podmínek. Obecně platí, že některé semena můžou klíčit už za pár dní, zatímco jiným to může trvat i několik měsíců. Takhle to obecně chodí, ale je dobrý mít na paměti, že teplota a vlhkost hrajou velkou roli. Ideální je kolem 20-30 °C, protože kaktusy mají rády teplo. Co se týče vlhkosti, tak semena potřebujou, aby substrát byl vlhký, ale ne přemokřený - to by je mohlo zabít. Zkus použít speciální substrát pro kaktusy, je to fajn, protože je dobře odvodněný. Většinou se doporučuje zasít semena na povrch substrátu a lehce je zakrýt jemnou vrstvou písku nebo vermikulitu. A nezapomeň na světlo, ale ne přímý slunce hned ze začátku. Takže pro začátečníka: trpělivost a pozorování jsou klíčový! Hlavně nespěchej a dej jim čas.

132 slov
1.3 minut čtení
11. 5. 2024
Hana Malíková

Klíčení kaktusových semen je fakt zajímavý proces, ale jak říkáš, může to trvat různě dlouho. Obecně se dá říct, že některý druhy klíčí za pár dní, ale většina si vezme od týdne do několika týdnů. Některý vzácný druhy dokonce potřebujou i měsíce. Teplota a vlhkost jsou fakt důležitý, kaktusy obvykle preferujou vyšší teploty kolem 20-30 stupňů Celsia a dostatek světla. Vlhkost by měla být taky na úrovni, ale nesmíš to přehnat, jinak to uhnívá. Substrát hraje velkou roli – ideální je míchat písek a zeminu na kaktusy. Zkus použít propustný substrát, aby se kořeny nedusily. Taky se doporučuje semena lehce zakrýt, aby tam bylo trochu vlhkosti, ale nezapomeň na ventilaci. Mně osobně se osvědčilo držet je v nějakým plastovým boxu s víkem na začátku a pak postupně větrat. Tak hodně štěstí s klíčením! Uvidíš, jak to půjde.

137 slov
1.4 minut čtení
8. 1. 2025
Věra Burešová
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Nejlepší praktiky pro klíčení semen kaktusů a sukulentůObjevte nejlepší praktiky pro klíčení semen kaktusů a sukulentů. Naučte se efektivní metody a techniky pro zajištění zdravého růstu těchto fascinující...
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky