Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuji pro klíčení semen sukulentů?

Co potřebuji pro klíčení semen sukulentů?

Zajímalo by mě, co všechno potřebuji na klíčení semen sukulentů. Slyšel jsem, že je to dost specifické a že prostě jenom zasít do hlíny nestačí. Jaký substrát je nejvhodnější? Nějaké speciální směsi nebo stačí obyčejný substrát pro kaktusy? A co zálivka, jak často bych měl semena zalévat? Je lepší používat postřik nebo je to jedno? Vím, že sukulenty mají rády sluníčko, ale jak moc by měly být na světle po zasetí? Mám je dávat na parapet nebo spíš někam do stínu? A co teplota, jakou by měly mít semena během klíčení? Je dobré mít je v teplejší místnosti nebo venku na slunci? Slyšel jsem něco o tom, že by se mohly klíčit i ve vlhkém prostředí, je to pravda? A co hnojení, kdy začít a jaké hnojivo použít? Doufám, že se najdou nějaké zkušenosti s tímto tématem. Rád bych se dozvěděl všechno, co bude potřeba, abych neudělal nějakou chybu a semena úspěšně vyklíčila.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 12. 2024
Denisa Koutná

Klíčení semen sukulentů je fakt specifický, ale není to až tak složitý. Na substrát doporučuju něco, co je hodně propustný. Klidně si vezmi obyčejnej substrát na kaktusy, ale když ho smícháš třeba s perlitem nebo pískem, bude to lepší. Zálivka je důležitá, ale opatrně – spíš postřikem na udržení vlhkosti, než abys to přelil. Klidně zálivku jednou za pár dní, jen když substrát vyschne. Světlo je taky klíčový, dej je na sluníčko, ale ne hned na plné slunce, spíš postupně zvykej. Ideální teplota je kolem 20-25 °C. Můžeš je mít i v teplejší místnosti. Jo, klíčit v uzavřeným prostoru s vlhkostí (třeba v mini skleníku) může být dobrý tah. Hnojení moc neřeš, až když se objeví první listy, tak můžeš začít s nějakým slabým hnojivem pro mladé rostliny. Hlavně buď trpělivej a nenech se odradit, klíčení může trvat i pár týdnů.

141 slov
1.4 minut čtení
9. 6. 2024
Kristýna Tomešová

Takže, klíčení sukulentů je fakt na úrovni. Nejlepší substrát? Zkus nějakou směs pro kaktusy, ideálně s pískem nebo perlitem, aby to bylo dobře propustný. Zálivka je důležitá, ale opatrně! Měj na paměti, že přemokření je smrt. Takže postřik je lepší než normální zalévání. Zkus to tak jednou za pár dní, když to vidíš suchý.

Co se světla týče, dej je radši na sluníčko, ale ne na přímý žár. Dobře funguje parapet, ale hlídej to, ať to nespálíš. Teplota by měla být tak kolem 20-25 stupňů, takže teplá místnost je super. Venku může být moc zima.

A jo, vlhké prostředí může pomoct, když máš třeba skleněný kryt nebo igelitový sáček. Hnojení? O tom se moc nemluví na začátku. Dejte jim klidně měsíc po vyklíčení a pak nějaký slabý hnojivo na sukulenty.

Takže shrnuto: dobrý substrát, opatrně se zaléváním, hodně světla, teplo a pak pomalu začít hnojit. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
4. 10. 2024
Šárka Brožová
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Nejlepší praktiky pro klíčení semen kaktusů a sukulentůObjevte nejlepší praktiky pro klíčení semen kaktusů a sukulentů. Naučte se efektivní metody a techniky pro zajištění zdravého růstu těchto fascinující...
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky