Meskalin.cz/Fórum/Můžu klíčit semena kaktusů i v zimě?

Můžu klíčit semena kaktusů i v zimě?

Zajímalo by mě, jestli je možné klíčit semena kaktusů během zimy. Slyšel jsem, že kaktusy jsou v podstatě pouštní rostliny a preferují teplo a slunce, ale co když se pokusím o klíčení v zimním období? Mám doma nějaká semena různých druhů kaktusů a chtěl bych je zkusit pěstovat. Jenže teď je venku zima a já se bojím, že by to mohlo mít na klíčení negativní vliv. Mám se raději počkat na jaro, nebo existují nějaké techniky, jak podmínky pro klíčení přizpůsobit i v zimních měsících? Jaké teploty by měly být ideální pro úspěšné klíčení? A co světlo? Měl bych zapnout nějaké umělé osvětlení, nebo stačí okno? Mám také obavy z toho, jakou substrátovou směs použít, jestli je potřeba nějaká speciální směs pro kaktusy, nebo jestli stačí běžná zemina. Rád bych slyšel názory ostatních pěstitelů a jejich zkušenosti s klíčením kaktusových semen v zimě. Díky!

144 slov
1.4 minut čtení
14. 2. 2023
Emil Vašek

Klíčení kaktusových semen v zimě je určitě možné, ale chce to trochu úsilí, abys vytvořil správné podmínky. Kaktusy sice většinou preferujou teplo a slunce, ale pokud jim zajistíš teplo a světlo i doma, mělo by to jít. Ideální teplota pro klíčení je kolem 20-25 °C. Pokud máš nějaký topný mat, můžeš ho použít pod květináče, aby se substrát zahřál. Co se týče světla, ideální by bylo použít umělé osvětlení. Normální okno v zimě moc nepomůže, protože slunce je slabé a dny krátký. Zkus LED nebo zářivky, co jsou speciálně na rostliny.

Pokud jde o substrát, doporučuju specializovanou směs pro kaktusy nebo aspoň dobře provzdušněnou zeminu – třeba s perlitem nebo pískem. Hlavně ať je to lehký a nezadržuje moc vlhkosti. Klíčící semena nesmí stát ve vodě. Místo zalévání je lepší postřikem vlhkost udržovat.

Takže se toho neboj, zima není konec světa pro klíčení kaktusů, jen to chce trochu víc péče.

149 slov
1.5 minut čtení
5. 9. 2023
Kamila Jandová

Jasně, klíčit semena kaktusů v zimě jde, ale chce to pár triků. Kaktusy fakt milujou teplo a světlo, takže se snaž mít teplotu kolem 20-25°C, ideálně na parapetu u okna, co dostává slunce. Pokud je to moc chladný, můžeš si pořídit nějaké umělý osvětlení, třeba LEDky, aby měly dost světla. Co se substrátu týče, použij něco speciálního pro kaktusy nebo smíchej běžnou zeminu s pískem, aby to dobře odvodňovalo. Voda opatrně, aby ti semena nezplesnivěla. Taky se neboj krytí sklenicí nebo igelitem, to udrží vlhkost. Takže klidně do toho jdi, když to uděláš správně, měly by vyklíčit i v zimě.

100 slov
1 minut čtení
20. 8. 2023
Petra Švandová
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Nejlepší praktiky pro klíčení semen kaktusů a sukulentůObjevte nejlepší praktiky pro klíčení semen kaktusů a sukulentů. Naučte se efektivní metody a techniky pro zajištění zdravého růstu těchto fascinující...
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky