Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro klíčení kaktusových semen?

Jaký substrát je nejlepší pro klíčení kaktusových semen?

Zdravím všechny nadšence do kaktusů! Potřebuji poradit ohledně klíčení kaktusových semen. Chtěl bych se zeptat, jaký substrát by byl ideální pro tento proces. Vím, že kaktusy mají specifické požadavky a že se liší od ostatních rostlin, ale přesto si nejsem jistý, co použít. Mám doma nějaké semínka různých druhů kaktusů a chci je úspěšně vypěstovat, takže mi na tom opravdu záleží. Zkoušel jsem to s běžnou zahradnickou zeminou, ale moc mi to nevyšlo. Někde jsem slyšel, že je dobré použít něco lehčího, jako je směs písku a perlitu, nebo dokonce něco speciálního určeného přímo pro semena kaktusů? A co třeba pH a vlhkost substrátu? Jak by měly být tyto faktory nastaveny pro optimální klíčení? Děkuji za jakékoliv tipy a rady, které mi mohou pomoci na této cestě stát se úspěšným pěstitel kaktusů!

132 slov
1.3 minut čtení
19. 4. 2023
Richard Sládek

Nejlepší substrát pro klíčení kaktusových semen je lehký a dobře propustný. Obvykle se doporučuje směs písku, perlitu a trochu rašeliny. Ta kombinace zajistí, že semena nebudou stát ve vodě, což by je mohlo zahnívat. Pokus se držet pH kolem 6-7, což je pro většinu kaktusů ideální. Co se týče vlhkosti, tak substrát by měl být vlhký, ale ne přemokřený. Můžeš zkusit i speciální zeminu na semena kaktusů, pokud máš přístup. Až to zasázíš, dej to na světlo, ale ne na přímé slunce, dokud nevytvoří klíčky. Hlavně buď trpělivý, klíčení může trvat i několik týdnů.

94 slov
0.9 minut čtení
28. 11. 2023
Vladimíra Staňková

Takže, co se týče substrátu pro klíčení kaktusových semen, určitě bych doporučil něco lehčího a dobře propustného. Směs písku, perlitu a nějakého kvalitního substrátu na sazenice funguje skvěle. Měl bys se vyhnout běžné zahradnické zemině, ta bývá moc těžká a drží vodu, což může semínka snadno uhnít. Mnoho lidí používá i směsi určené speciálně pro kaktusy, tak to taky zkus. Co se pH týče, ideál je kolem 6-7, ale většina kaktusů to zvládne i trochu víc kyselé nebo zásadité. Vlhkost by měla být vysoká pro klíčení, takže si můžeš udělat mini skleník, třeba s plastovým víčkem nebo igelitem. Hlavně to nezapomeň větrat! Tak hodně štěstí s těma semínkama!

108 slov
1.1 minut čtení
8. 6. 2023
Emil Bureš
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Nejlepší praktiky pro klíčení semen kaktusů a sukulentůObjevte nejlepší praktiky pro klíčení semen kaktusů a sukulentů. Naučte se efektivní metody a techniky pro zajištění zdravého růstu těchto fascinující...
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky