Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Už nějakou dobu se snažím pěstovat kaktusy, ale pořád si nejsem jistý, jaký substrát je pro ně ten pravý. Vím, že kaktusy mají specifické požadavky a že potřebují dobrou drenáž, aby se jim dařilo a neuhnívaly. Ale jaké materiály jsou vlastně nejlepší na přípravu substrátu? Měl bych použít nějakou směs s pískem nebo perlitem? Zajímá mě, jestli je lepší koupit již hotový substrát speciálně určený pro kaktusy, nebo si ho raději namíchat sám doma. Také slyším o různých poměrech zeminy a písku, ale nejsem si jistý, co by bylo ideální pro různé druhy kaktusů. Jak moc se liší potřeby různých druhů? A co třeba hnojivo – má vliv na výběr substrátu? Mám obavy, abych svým malým zeleným miláčkům nespůsobil víc škody než užitku. Rád bych znal názory ostatních, jaký substrát používáte vy a co byste doporučili. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů v různých typech substrátu? Díky moc za rady!

150 slov
1.5 minut čtení
18. 11. 2020
Petra Vaňková

Kaktusy fakt potřebujou dobrou drenáž, takže nejlepší je nějaká směs co hodně propouští vodu. Já osobně používám směs klasické zeminy, písku a perlitu. Poměr tak 1:1:1 je fajn, ale můžeš si to upravit podle toho, co máš doma. Hotový substrát pro kaktusy je taky ok, ale když máš čas, tak si to namíchej sám, vyjde to levněji a víc se přizpůsobíš potřebám svých kaktusů.

Co se týče potřeb různých druhů, tak některé kaktusy mají rádi víc písku, jiné zas trochu víc zeminy. Takže je dobrý kouknout na konkrétní druhy co máš. Hnojivo sice není přímo o substrátu, ale pokud chceš hnojit, tak si dej pozor na to, aby hnojivo bylo pro sukulenty – moc hnojení může u některých kaktusů udělat paseku.

Osobně jsem měl dobrý zkušenosti i s klasickým pískem místo perlitu, takže zkus experimentovat a uvidíš co bude fungovat. Jo a rozhodně dej pozor na přelití – to je největší killer pro kaktusy.

152 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2024
Michaela Dostálová

Substrát pro kaktusy by měl mít dobrou drenáž, takže určitě doporučuji smíchat nějakou univerzální zeminu s pískem nebo perlitem. Většina kaktusů se dobře cítí v poměru 1:1, kde je jedna část zeminy a jedna část písku. Někdo používá i víc písku, klidně 70 % písku a 30 % zeminy. Záleží na tom, jaké kaktusy máš, některé mají rády víc vzdušnou směs. Hotové substráty pro kaktusy jsou taky super volba, protože už to bývá namíchané tak, jak to kaktusy potřebují. Co se týče hnojiva, tak pokud používáš dobrý substrát, tak hnojit začneš až po nějakém čase, třeba po měsíci nebo dvou. Důležitý je ale neplnit hrnec až po okraj, kaktusy nemají rády moc vody. Takže hodně štěstí s pěstováním!

118 slov
1.2 minut čtení
29. 2. 2024
Natálie Pražáková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Porovnání komerčně dostupných substrátů pro kaktusy: Který vybrat?V tomto článku prozkoumáme různé komerčně dostupné substráty pro kaktusy, jejich výhody a nevýhody, abychom zjistili, který substrát je nejvhodnější p...
1000 slov
10 minut čtení
29. 3. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky