Koupit substrát nebo si ho vyrobit sám? Co je lepší?
Když člověk začne s pěstováním kaktusů a sukulentů, často se dostává k otázce, jaký substrát je pro tyto rostliny nejlepší. Mám na mysli dilema, zda si ho vyrobit sám nebo raději investovat do hotového produktu. Je jasné, že na trhu je spousta různých substrátů, ale když se podívám na ceny, tak se mi to někdy zdá docela drahé. Na druhou stranu, vyrobit si substrát doma může být zajímavá výzva a navíc mám pocit, že bych mohl lépe kontrolovat složení. Vím, že existují různé recepty a návody, jak na to, ale obávám se, že bych mohl něco pokazit a pak mít problém s růstem rostlin nebo dokonce s jejich zdravím. Někdo říká, že hotové substráty jsou už vyzkoušené a že mají optimální vlastnosti pro konkrétní typy rostlin. Jiní zase tvrdí, že si můžu udělat vlastní mix dle potřeby a tím pádem mít substrát přesně podle požadavků mých rostlin. Takže co si o tom myslíte? Je lepší koupit hotový substrát nebo se pustit do domácí výroby? Jaké máte zkušenosti s oběma variantami? Měl by někdo doporučit konkrétní ingredience pro výrobu substrátu nebo třeba nějaký tip na kvalitní hotový produkt? Děkuji za vaše názory!