Meskalin.cz/Fórum/Koupit substrát nebo si ho vyrobit sám? Co je lepší?

Koupit substrát nebo si ho vyrobit sám? Co je lepší?

Když člověk začne s pěstováním kaktusů a sukulentů, často se dostává k otázce, jaký substrát je pro tyto rostliny nejlepší. Mám na mysli dilema, zda si ho vyrobit sám nebo raději investovat do hotového produktu. Je jasné, že na trhu je spousta různých substrátů, ale když se podívám na ceny, tak se mi to někdy zdá docela drahé. Na druhou stranu, vyrobit si substrát doma může být zajímavá výzva a navíc mám pocit, že bych mohl lépe kontrolovat složení. Vím, že existují různé recepty a návody, jak na to, ale obávám se, že bych mohl něco pokazit a pak mít problém s růstem rostlin nebo dokonce s jejich zdravím. Někdo říká, že hotové substráty jsou už vyzkoušené a že mají optimální vlastnosti pro konkrétní typy rostlin. Jiní zase tvrdí, že si můžu udělat vlastní mix dle potřeby a tím pádem mít substrát přesně podle požadavků mých rostlin. Takže co si o tom myslíte? Je lepší koupit hotový substrát nebo se pustit do domácí výroby? Jaké máte zkušenosti s oběma variantami? Měl by někdo doporučit konkrétní ingredience pro výrobu substrátu nebo třeba nějaký tip na kvalitní hotový produkt? Děkuji za vaše názory!

191 slov
1.9 minut čtení
25. 2. 2021
Petr Jedlička

Jasně, to je věčný boj. Já jsem zkusil obě varianty a musím říct, že obojí má něco do sebe. Když jsem si udělal substrát sám, tak jsem měl fakt radost, že jsem si to namixoval přesně jak potřebuji. Použil jsem písek, perlit a nějakou rašelinu, a kaktusy mi rostly parádně. Ale chce to trochu experimentování a trpělivosti, než najdeš ten správný poměr.

Na druhou stranu, hotové substráty jsou super pohodlné. Měl jsem od jedné známé značky a fakt to bylo v pohodě. Jenom to otevřeš, nasypeš do květináče a je to. Navíc většinou už mají přidané živiny a tak, což se mi líbilo.

Takže pokud se ti chce experimentovat, jdi do toho domácího mixu. Ale pokud chceš mít jistotu a ušetřit si nervy, klidně kup hotový. Hlavně si dej pozor na drenáž, to je klíčový pro kaktusy a sukulenty!

139 slov
1.4 minut čtení
18. 3. 2022
Ludmila Černá

Když to vezmu z pohledu zkušeností, tak obě možnosti mají svoje pro a proti. Koupit substrát je určitě pohodlnější a pokud se rozhodneš pro nějakou známou značku, většinou máš jistotu, že to bude fungovat. Ty hotové směsi jsou fakt přizpůsobené pro kaktusy a sukulenty, takže bys měl mít menší šanci něco zkazit.

Na druhou stranu, udělat si substrát sám je zajímavá věc a můžeš si přesně namíchat poměr písku, perlitu nebo třeba štěrku podle svých rostlin. Můžeš experimentovat a třeba najít ideální mix pro svoje podmínky. Ale jo, je pravda, že to chce trochu praxe, aby člověk nepřehnal s vlhkostí nebo zásaditostí.

Pokud bych měl doporučit ingredience, tak směs písku, perlitu, trochy organické hmoty a drceného vápence je fajn základ. A co se týče hotových substrátů, zkus něco od značek jako je Florabest nebo Substral, ty většinou nejsou špatné. Celkově záleží na tom, co preferuješ – jestli chceš experimentovat a mít kontrolu nad složením, nebo jestli radši uděláš krok zpět a necháš to na odbornících.

164 slov
1.6 minut čtení
9. 6. 2023
Elena Pechová
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Porovnání komerčně dostupných substrátů pro kaktusy: Který vybrat?V tomto článku prozkoumáme různé komerčně dostupné substráty pro kaktusy, jejich výhody a nevýhody, abychom zjistili, který substrát je nejvhodnější p...
1000 slov
10 minut čtení
29. 3. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky