Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát doporučujete pro sukulenty?

Jaký substrát doporučujete pro sukulenty?

Mám doma několik sukulentů, které bych rád pěstoval co nejlépe, ale pořád si nejsem jistý, jaký substrát je pro ně ten pravý. Slyšel jsem, že je důležité mít dobrou drenáž, protože sukulenty nemají rády, když stojí ve vodě, ale zároveň potřebuji, aby substrát udržoval určitou vlhkost. Myslím, že by mohl být dobrý nějaký lehký substrát, možná s písek nebo perlitem? Mám také obavy z toho, jestli by měl být substrát i nějak obohacený živinami, nebo je lepší nechat sukulenty spoléhat se na přírodní zdroje? Četl jsem různé názory – někteří lidé doporučují směs pro kaktusy, jiní zase říkají, že by měl být substrát spíš univerzální. Jaké máte zkušenosti vy? Jaké poměry byste doporučili při míchání vlastního substrátu? A co třeba hotové směsi, stojí to za to nebo raději experimentovat s domácími variantami? Určitě bych chtěl znát vaše tipy a triky! Děkuji předem za všechny rady.

145 slov
1.5 minut čtení
20. 8. 2020
Jarmila Zajícová

Podle toho, co jsem se dozvěděl, nejlepší je mít substrát, co hodně dobře odvodňuje. Takže rozhodně nějaký s pískem, perlitem nebo štěrkem. Já osobně míchám běžný substrát na květiny s perlitem v poměru 2:1, to se mi zatím osvědčilo. Někteří lidi raději kupují hotové směsi pro kaktusy a sukulenty, což může být fajn, ale já mám pocit, že si tím člověk ušetří práci a vím, co tam je. Živiny jsou důležitý, ale sukulenty si vystačí s menším množstvím. Takže klidně obohatit o nějaký hnojivo, ale opatrně, abys to nepřehnal. Hlavně dávat pozor na tu drenáž, aby nezůstávala voda ve spodku květináče. Držím palce s pěstováním!

105 slov
1.1 minut čtení
20. 1. 2025
Jarmila Karásková

Když jde o sukulenty, tak je fakt důležitý mít dobrý substrát s drenáží. Doporučuji směs, co obsahuje písek a perlit, to pomůže s odváděním vody. Někteří lidi míchají třeba 50% zeminy, 25% písku a 25% perlitu. Je fajn mít lehkou směs, co ale stále trošku udrží vlhkost.

Pokud jde o živiny, sukulenty většinou nepotřebují moc hnojit, stačí jim občas přidat nějaké hnojivo na kaktusy, když je pěstuješ ve větším květináči. Můžeš zkusit hotové směsi pro kaktusy, většinou to funguje dobře a není s tím tolik práce.

Osobně jsem zkoušel i domácí varianty a obojí může být fajn, ale hotové směsi jsou pohodlnější. Na experimentování je dobré, když máš už zkušenosti. Tak hodně štěstí s pěstováním!

115 slov
1.2 minut čtení
4. 1. 2025
Štěpán Kolář
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Porovnání komerčně dostupných substrátů pro kaktusy: Který vybrat?V tomto článku prozkoumáme různé komerčně dostupné substráty pro kaktusy, jejich výhody a nevýhody, abychom zjistili, který substrát je nejvhodnější p...
1000 slov
10 minut čtení
29. 3. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky