Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít běžný zahradnický substrát pro kaktusy?

Můžu použít běžný zahradnický substrát pro kaktusy?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat ohledně pěstování kaktusů a substrátu, který se pro ně používá. Mám doma nějaký běžný zahradnický substrát, který mi zbyl po přesazování jiných květin a přemýšlím, jestli by šel využít i pro kaktusy. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují speciální směsi, které lépe odvádějí vodu a obsahují třeba písek nebo štěrk. Tak mě zajímá, jestli ten můj substrát bude stačit, nebo je lepší investovat do něčeho speciálního. Jaké máte zkušenosti s použitím obyčejného substrátu pro kaktusy? Když jsem se díval na internet, našel jsem spoustu různých názorů, a tak bych rád slyšel vaše osobní doporučení. Mám strach, že když použiju nevhodný substrát, tak moje kaktusy nebudou prosperovat a já je zničím. Opravdu potřebují nějaký konkrétní typ půdy nebo se s tím dá něco vymyslet? Děkuju za vaše rady!

132 slov
1.3 minut čtení
19. 8. 2022
Dana Karásková

Běžný zahradnický substrát většinou není ideální pro kaktusy, protože má tendenci zadržovat více vody, což kaktusy nemají rády. Kaktusy potřebují dobrou drenáž, takže pokud chceš použít ten svůj substrát, doporučuju ho smíchat s pískem nebo perlitem, aby se zlepšila propustnost. Můžeš klidně zkusit poměr třeba 1:1 nebo 2:1 (substrát:písek). Některé kaktusy to zvládnou, ale moc to nepřeháněj s vlhkostí. Lepší by bylo koupit substrát přímo určený pro sukulenty a kaktusy, ale pokud chceš ušetřit nebo experimentovat, tak s úpravou toho tvého můžeš mít štěstí. Jen si dej pozor na zavlažování.

90 slov
0.9 minut čtení
31. 12. 2022
Jindřich Kříček

Podle toho, co jsem se dočetl a s čím mám zkušenosti, běžný zahradnický substrát pro kaktusy moc nevhodný není, ale asi to nebude ideální. Kaktusy potřebují dobrou drenáž, takže pokud ten substrát nemá dost písku nebo štěrku, mohlo by to být problém. Může se stát, že se ti kaktusy začnou rychleji hnit, protože jim nebude odcházet voda. Takže pokud chceš mít jistotu, radši bych zainvestoval do specializovaného substrátu pro kaktusy nebo si ten svůj namíchej třeba s pískem nebo perlitem. Takhle si udržíš ty správný podmínky a kaktusy by měly být spokojenější. A jestli se rozhodneš to zkusit s tím zahradnickým substrátem, tak to sleduj a dej pozor na přelití.

110 slov
1.1 minut čtení
24. 4. 2023
Jaroslav Němec
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Porovnání komerčně dostupných substrátů pro kaktusy: Který vybrat?V tomto článku prozkoumáme různé komerčně dostupné substráty pro kaktusy, jejich výhody a nevýhody, abychom zjistili, který substrát je nejvhodnější p...
1000 slov
10 minut čtení
29. 3. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky