Meskalin.cz/Fórum/Jak dostat parazity z mých sukulentů?

Jak dostat parazity z mých sukulentů?

Už nějakou dobu se snažím o pěstování sukulentů a musím říct, že jsem na to dost hrdý. Moje malá zelená oáza ale teď čelí velkému problému. Nedávno jsem si všiml, že na některých rostlinách se objevily malé škůdci, které jsem nikdy předtím neviděl. Připadalo mi, jako by se najednou rozhodli udělat si z mých sukulentů domov a já nevím, co s tím. Snažil jsem se je prostě setřít, ale zdá se, že to moc nepomohlo. Nechci přijít o svoje rostlinky, protože mi dělají radost a jsou pro mě důležité. Zkoušel jsem různé metody, ale nic nefunguje tak, jak bych chtěl. Měl bych použít nějaké chemické přípravky nebo raději zvolit přírodní cestu? Jaké jsou nejlepší způsoby, jak tyhle parazity efektivně odstranit? Je lepší napřed rostliny izolovat od ostatních, nebo je můžu hned začít léčit? A co vlastně dělám špatně při péči o své sukulenty, že se mi tohle stalo? Jsem trochu zoufalý a potřebuju pomoc od někoho, kdo má s tímto zkušenosti. Jaké jsou vaše tipy a triky na odstranění parazitů z sukulentů?

172 slov
1.7 minut čtení
2. 8. 2022
Šárka Marková

Zdravím, to je fakt nepříjemná situace, co se ti stala. Paraziti na sukulentech jsou ošemetná věc. Pokud máš možnost, tak určitě je odděl od ostatních rostlin. Tím se aspoň zabráníš šíření škůdců. Co se týče odstranění, zkus přírodní metody jako mýdlový roztok nebo neemový olej. Ty fungujou docela dobře a jsou šetrné k rostlinám. Když to nevyjde, můžeš zkusit chemické přípravky, ale opatrně, aby jsi nepoškodil sukulenty. A co bylo špatně? Možná moc zaléváš nebo máš rostliny v příliš tmavém prostředí? Sukulenty potřebujou dost světla a sucha, jinak jsou náchylnější k parazitům. Držím palce, ať se ti podaří je zachránit!

100 slov
1 minut čtení
25. 11. 2023
Daniela Hamplová

Jasně, paraziti na sukulentech můžou být fakt hrozný. Zkus je nejdřív izolovat, ať se ti to nerozšíří na ostatní. Pak můžeš zkusit umýt rostliny pod proudem vody, to pomůže odstranit část těch škůdců. Někdo doporučuje mýdlový roztok - smíchej vodu s trochou mýdla na nádobí a postříkej tím rostliny. Další možnost je použít neemový olej, ten je přírodní a pomáhá proti různým škůdcům. Co se týče chemie, zkusit můžeš, ale dej si pozor na koncentraci, aby ses nezničil sukulenty. A pamatuj, že správná péče je důležitá - moc vlhkosti, špatný světlo nebo přehnojení můžou přitahovat parazity. Držím palce, ať to vyřešíš!

101 slov
1 minut čtení
26. 12. 2022
Bohuslav Dostál
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Jak nasadit parazity proti škůdcům ve vašich sukulentechObjevte, jak použít přirozené predátory k ochraně svých vzácných sukulentů před škůdci. Naučte se výběr a nasazení parazitů tak, aby vaše rostliny zůs...
1000 slov
10 minut čtení
2. 11. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky