Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že mám parazity na kaktusech?

Jak poznám, že mám parazity na kaktusech?

Nedávno jsem si všiml, že se s mými kaktusy něco začíná dít a nemám úplně jasno, co to může být. Přemýšlím, jestli se mi na nich neudělali nějací paraziti. V poslední době jsem pozoroval, že některé z mých rostlin vypadají trochu jinak, než jak byly dřív. Mohlo by to být třeba tím, že mám doma víc vlhko, nebo se mi tam nastěhovali nějaký škůdci? Jaké jsou vlastně příznaky toho, že bych měl mít podezření na parazity? Je jasné, že si kaktusy vždycky prohlížím, ale někdy je těžké rozpoznat drobné změny. Co bych měl hledat? Viděl jsem, že někteří lidé mluví o malých bílých tečkách nebo změní barvu. Odkud se ti paraziti vlastně berou? Mohou být i v substrátu? A co když si nevšimnu, že už jsou tam? Jaké kroky bych měl podniknout, když usoudím, že mám parazity? Existují nějaké přírodní metody na jejich odstranění nebo je lepší použít chemické přípravky? Vím, že péče o kaktusy je důležitá a nechci je zbytečně poškodit. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké druhy kaktusů, které jsou vůči parazitům odolnější. Mám obavy, že pokud nezasáhnu včas, tak by mohly umřít. Jak poznat rozdíl mezi normálním stresem rostliny a poškozením od parazitů? Určitě nejsem jedinej, kdo má tyhle otázky. Doufám, že někdo s podobnými zkušenostmi mi může poradit.

213 slov
2.1 minut čtení
26. 9. 2024
Jaroslav Starý

Kaktusy můžou mít problémy s parazity, a je pravda, že někdy je těžké rozpoznat, co se děje. Pokud vidíš malé bílé tečky, může to být svilušky nebo mealybugs. Změna barvy nebo hniloba může znamenat, že jsou napadené. Vlhkost v bytě taky může přispět k rozvoji různých škůdců. Paraziti se často dostanou na rostliny přes nový substrát nebo když je přenášíš z místa na místo.

Pokud máš podezření, koukni se na kořeny a podívej se po známkách poškození. Proti parazitům můžeš zkusit přírodní metody jako mýdlový roztok nebo neemový olej. Chemické postřiky fungujou, ale mohou víc uškodit než pomoct, takže buď opatrný.

Některé kaktusy jsou odolnější, třeba Echinocereus nebo Ferocactus. Jak poznat stres? Normální stres většinou vypadá jako blednutí nebo pomalý růst, zatímco paraziti způsobují viditelné změny na rostlině. Pozoruj je pravidelně a nenechávej to na poslední chvíli.

135 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2024
Božena Krausová

Když máš podezření na parazity na kaktusech, je dobrý si je pořádně prohlédnout. Hlavně si všímej malých bílých teček, což můžou být třeba sviluškami nebo mšicemi. Změna barvy nebo fleky na rostlině taky nejsou dobrý signály. Často to může být způsobený špatnými podmínkami – moc vlhka nebo špatného světla. Paraziti se můžou dostat do substrátu, takže je fajn měnit zeminu a dávat pozor na nové rostliny, co si kupuješ. Když už máš parazity, zkus prvně přírodní metody jako mýdlový roztok nebo neemový olej. Chemie je až poslední možnost. Odolnější kaktusy? No, třeba Echinopsis bývá odolnější. A pokud vidíš, že kaktus chřadne a mění se mu vrchol, tak to může být stres, ale pokud jsou vidět jasný známky poškození, tak je to pravděpodobně parazit. Drž se a sleduj je!

128 slov
1.3 minut čtení
21. 5. 2024
Jarmila Hrubá
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Jak nasadit parazity proti škůdcům ve vašich sukulentechObjevte, jak použít přirozené predátory k ochraně svých vzácných sukulentů před škůdci. Naučte se výběr a nasazení parazitů tak, aby vaše rostliny zůs...
1000 slov
10 minut čtení
2. 11. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky