Meskalin.cz/Fórum/Jak paraziti ovlivní moje rostliny?

Jak paraziti ovlivní moje rostliny?

Zajímá mě, co se stane, když nasadím parazity na své rostliny. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které jsem pěstoval s láskou a péčí, ale teď mám pocit, že by to chtělo něco nového. Chtěl bych zkusit introdukovat nějaké parazity, abych je naučil, jak se s nimi vyrovnat. Ale bojím se, že by jim to mohlo uškodit. Jak moc to ovlivní zdraví mých rostlin? Mohou paraziti způsobit úplné uhynutí kaktusů nebo sukulentů? Zjistil jsem, že někteří lidé používají parazity k biologické kontrole škůdců, ale co když se to vymkne z rukou? Jaké konkrétní parazity byste doporučili a jaký mají vliv na růst a vývoj rostlin? Může to vést k tomu, že moje rostliny začnou trpět nějakými chorobami nebo budou růst pomaleji? A co se děje s jejich kořenovým systémem? Mohou paraziti napadnout kořeny nebo jen listy? Vím, že je to složité téma a asi se na to nedá odpovědět jednoduše, ale opravdu bych chtěl vědět víc o tom, co mohu očekávat. Jak se dá udělat testování na citlivost rostlin vůči parazitům? Zajímalo by mě i, jestli existují nějaké varovné signály, podle kterých bych mohl poznat, že rostliny trpí pod náporem parazitů. Děkuji za jakékoli informace!

195 slov
2 minut čtení
15. 11. 2021
Šárka Štěpánková

Když nasadíš parazity, můžeš dost riskovat. Některý paraziti můžou způsobit, že tvoje kaktusy a sukulenty začnou umírat nebo se budou rozvíjet hodně pomalu. Například některé druhy hmyzu nebo plísní ti můžou dost zdecimovat kořenový systém, což je pak moc špatný pro celkový růst.

Ono se to s tím biologickým kontrolováním škůdců nemá přehánět, protože když se paraziti rozmnoží moc, tak si udělají z tvých rostlin slušnou hostinu. Taky se může stát, že rostliny začnou trpět různýma chorobama, pokud budou oslabený.

Pokud chceš udělat nějaký testování na citlivost, tak asi nejlepší je začít s malým množstvím parazitů a sledovat, jak rostliny reagujou. Varovný signály jsou třeba žloutnoucí listy, opadávání nebo nějaký neobvyklý skvrny na listech.

Takže jo, radši si to dobře promysli a zjisti, co to přesně za parazity jsou. Mohlo by to vyjít i s těmi biologickými kontrolami, ale vždycky je lepší být opatrný.

142 slov
1.4 minut čtení
1. 11. 2024
Simona Vávrová

Ty paraziti můžou být dost riskantní. Když je nasadíš, můžeš klidně poškodit svoje milovaný kaktusy a sukulenty. Někdy to může skončit i tak, že rostliny umřou. Záleží na tom, jaký parazity zvolíš. Některý paraziti jsou dobrý pro biologickou kontrolu škůdců, ale ne vždycky to jde podle plánu.

Například, když se dostanou ke kořenům, můžou ti je úplně zdecimovat. A to by byla škoda po tom, co jsi je tak pěkně pěstoval. Většinou se paraziti zaměřují na listy, ale kořeny taky nejsou v bezpečí.

S ohledem na růst to většinou vede k tomu, že rostliny začnou hůř prospívat nebo dokonce přestanou růst úplně. Varovný signály jsou třeba žloutnutí listů, vadnutí nebo nějaký podivný skvrny na rostlinách.

Pokud chceš zjistit citlivost rostlin na parazity, nejlepší je udělat malý test – třeba vyzkoušet na pár rostlinách a sledovat, co se děje. Ale opatrně, ať si neuděláš víc škody než užitku.

147 slov
1.5 minut čtení
11. 1. 2025
Romana Svobodová
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Jak nasadit parazity proti škůdcům ve vašich sukulentechObjevte, jak použít přirozené predátory k ochraně svých vzácných sukulentů před škůdci. Naučte se výběr a nasazení parazitů tak, aby vaše rostliny zůs...
1000 slov
10 minut čtení
2. 11. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky