Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak nasadit parazity proti škůdcům?

Jaký je nejlepší způsob, jak nasadit parazity proti škůdcům?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně nejlepší způsob, jak využít parazity k boji proti škůdcům v mé zahradě. Mám několik kaktusů a sukulentů, ale bohužel jsem narazil na problém s různými škůdci, jako jsou mšice a svilušky. Přemýšlím, že bych vyzkoušel biologickou ochranu a použil nějaké parazity, ale nevím, kde začít. Jaké parazity byste doporučili? Jak je správně nasadit, aby byli efektivní? Potřebuju nějaké praktické tipy nebo rady, co udělat před tím, než je pustím na rostliny. Je potřeba je před nasazením nějak připravit nebo je důležité mít na paměti určité podmínky? Slyšel jsem, že některé parazity potřebují specifické mikroklima nebo teplotu, takže by mě zajímalo, jestli to platí i pro ty, co by se mohli hodit do mých podmínek. A co se týče aplikace – jakým způsobem je vhodné je rozptýlit po zahradě, aby se dostali ke všem postiženým rostlinám? Zkrátka bych chtěl vědět všechno možné o tomhle tématu. Biologická ochrana mě láká a rád bych se zbavil chemických prostředků. Díky moc za všechny rady!

166 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2022
Jitka Havlíková

Takže, co se týče nasazení parazitů proti mšicím a sviluškám, doporučil bych začít s dravými roztoči, jako jsou Amblyseius nebo Phytoseiulus. Ti si rádi dají do nosu s tímhle hmyzem a fungují fakt skvěle. Můžeš je koupit v obchodech zaměřených na biologickou ochranu nebo online.

Před nasazením je dobrý mít na paměti pár věcí. Ujisti se, že máš na rostlinách spíš mírné podmínky – teplota ideálně kolem 20-25°C a vlhkost vzduchu taky hraje roli. Pokud je moc sucho, tak se jim nebude dařit. V případě kaktusů a sukulentů dej pozor na to, aby nebyly moc přehřáté.

Když je nasadíš, rozptyl je po rostlinách lehce – můžeš je klidně posypat jemně na listy a do okolí, ale ne moc, aby se neztratili. Dobrý tip je nasadit je večer nebo brzy ráno, kdy jsou škůdci aktivnější, a parazité se lépe adaptují.

Pak už jen sleduj, jak to funguje. Někdy to chce víc než jedno nasazení, takže buď trpělivý. Jo a nezapomeň – když začneš s biologickou ochranou, dej si pozor na chemické postřiky, ty by mohly parazity zlikvidovat.

Takže hodně štěstí! Biologická ochrana je super cesta jak se zbavit škůdců bez chemie.

188 slov
1.9 minut čtení
4. 10. 2024
Monika Macková

Na parazity proti škůdcům je super nápad, hlavně na mšice a svilušky. Doporučuju zkusit třeba dravé vosičky, co se živí mšicemi nebo roztoči, co likvidují svilušky. Než je nasadíš, je dobrý zkontrolovat, jestli máš na zahradě správné podmínky – teplota a vlhkost hrajou roli. Dravý paraziti potřebujou určité mikroklima, takže pokud je moc sucho nebo moc vlhko, moc se jim nebude dařit.

Před nasazením parazitů je dobrý roztok rostlin důkladně prohlídnout a zbavit se jiných škůdců nebo poškozených listů, aby se paraziti mohli soustředit na to, co potřebují. Ať už je dáš na rostliny v pytlíčkách nebo volně, doporučuje se aplikovat pozdě odpoledne, kdy slunce už není tak silné.

Co se týče distribuce, nejlepší je rozptýlit je rovnoměrně po celé zahradě, aby měli šanci dostat se ke všem napadeným rostlinám. Můžeš taky zkusit udělat malé hromádky v těch místech, kde vidíš škůdce nejvíc. Hlavně buď trpělivej, biologická ochrana chce čas.

148 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2024
Eva Horáková
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Jak nasadit parazity proti škůdcům ve vašich sukulentechObjevte, jak použít přirozené predátory k ochraně svých vzácných sukulentů před škůdci. Naučte se výběr a nasazení parazitů tak, aby vaše rostliny zůs...
1000 slov
10 minut čtení
2. 11. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky