Meskalin.cz/Fórum/Jak často hnojit kaktusy a sukulenty?

Jak často hnojit kaktusy a sukulenty?

Mám doma pár kaktusů a sukulentů a vůbec nevím, jak s nimi správně zacházet, pokud jde o hnojení. Přiznám se, že jsem se do toho pustil bez pořádného průvodce a teď mám spoustu otázek. Jak často bych měl hnojit tyhle rostlinky, aby měly dostatek živin, ale zároveň je nepřehnojil? Uvažuju nad tím, jestli stačí hnojit jednou za měsíc, nebo je lepší to dělat častěji, třeba každé dva týdny? A co se týče druhu hnojiva – je lepší používat speciální hnojivo na kaktusy a sukulenty, nebo mohu použít nějaké univerzální hnojivo? Kdybych chtěl hnojit během vegetačního období, co to vlastně přesně znamená? Měl bych to dělat i v zimě nebo raději ne? A co když vidím, že rostlina začíná chřadnout – mám zvyšovat množství hnojiva nebo spíš upravit frekvenci? Našel jsem spoustu informací, ale jsem z toho zmatený. Rád bych měl kaktusy a sukulenty krásné a zdravé, ale nevím si rady s tímhle hnojením. Děkuji za jakoukoliv pomoc!

157 slov
1.6 minut čtení
6. 8. 2024
Martina Vejvodová

Hnojení kaktusů a sukulentů je docela jednoduchý, ale je dobrý dodržovat pár pravidel. Obecně se doporučuje hnojit tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je na jaře a v létě. V zimě to radši vynechej, většina těchto rostlin v tu dobu spí. Co se týče druhu hnojiva, opravdu je lepší použít něco speciálního na kaktusy a sukulenty, protože mají jiný potřeby než běžný rostliny. A s hnojením to nepřeháněj, moc živin může uškodit víc než pomoct. Když vidíš, že rostlina chřadne, spíš zkontroluj zalévání nebo světlo než hnojivo, třeba máš problém jinde. Takže klidně hnoj jednou měsíčně a dej bacha na jejich stav.

104 slov
1 minut čtení
20. 11. 2024
Marie Zemanová

Hnojení kaktusů a sukulentů není tak složité. Většinou stačí hnojit během vegetačního období, což je jaro a léto. Takže klidně jednou za měsíc je v pohodě. Můžeš použít speciální hnojivo na kaktusy, to je nejlepší, ale když nemáš, tak i univerzální hnojivo může fungovat, jen dej menší dávku. V zimě radši nehnoj, rostliny většinou spí. Když vidíš, že chřadnou, zkus spíš snížit hnojení a zkontrolovat zalévání, někdy to je o vodě víc než o hnojivu. Takže v podstatě: jednou za měsíc, speciál nebo univerzál, vynechat zimu a sledovat stav rostlin.

90 slov
0.9 minut čtení
22. 11. 2024
Jaroslava Pernicová
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Hlavní faktory ovlivňující účinnost hnojení exotických rostlinProzkoumejte, jak pH půdy, teplota a vlhkost ovlivňují přijímání živin hnojivy u exotických rostlin a jak maximalizovat jejich růst.
1000 slov
10 minut čtení
18. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky