Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje rostliny potřebují hnojivo?

Jak poznám, že moje rostliny potřebují hnojivo?

Když se dívám na své rostliny, občas mám pocit, že by mohly potřebovat trochu extra péče. Jenže jak vlastně poznat, že je čas na hnojivo? Mám nějaké signály, podle kterých bych se mohl řídit? Všiml jsem si, že některé listy začínají žloutnout a další vypadají dost vyčerpaně. Někdy se mi zdá, že rostlinky prostě nerostou tak rychle, jak bych chtěl. Je možné, že jim chybí živiny? Slyšel jsem, že různé druhy rostlin mají různé potřeby a že třeba kaktusy a sukulenty mohou mít jiné nároky než běžné pokojové rostliny. Jaké jsou tedy nejčastější příznaky nedostatku hnojiva? A co když už jsem hnojil a přesto to nevypadá dobře? Mohlo by to být něco jiného? Jak moc je důležité dodržovat správný časový plán hnojení a co se vlastně stane, když hnojím příliš často nebo naopak málo? Jsem si vědom toho, že každá rostlina je jiná, ale jsou nějaké obecné tipy nebo triky, jak zjistit, co konkrétně moje rostliny potřebují? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a jejich rady. Jak to obvykle děláte vy?

171 slov
1.7 minut čtení
21. 9. 2024
Šárka Doležalová

Jasně, rostliny mají svoje signály. Když vidíš žloutnoucí listy, to je většinou známka, že něco není v pořádku. Může to být nedostatek živin, ale taky třeba moc vody nebo naopak sucho. Pokud rostlinky nerostou, může to být taky tím, že nemají dost hnojiva. Každá rostlina má jiný nárok na živiny a je fakt, že kaktusy a sukulenty moc hnojení nepotřebují, tak si na to dej pozor.

Pokud už jsi hnojil a pořád to nevypadá dobře, zkontroluj, jestli nejsou nějaké škůdce nebo plísně. Příliš časté hnojení může spálit kořeny, takže radši dodržuj doporučený plán. Obecně je dobrý začít s hnojením na jaře a v létě, kdy rostliny hodně rostou.

Zkus i sledovat substrát, jestli se nevyčerpal. Je super občas prohodit zeminu nebo přidat nový substrát s živinami. Takže sleduj rostliny a experimentuj s hnojivem podle jejich reakcí. To ti pomůže najít správný rytmus.

140 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2024
Marek Tesař

Rostliny většinou potřebují hnojivo, když se jim nedaří, což můžeš poznat podle žloutnutí listů nebo pomalého růstu. Taky pokud listy opadávají nebo mají nějaký divný vzhled, to může být známka nedostatku živin. Jako u kaktusů a sukulentů se drž spíš na suchu a hnojivo jim dávej jen občas, jinak to můžeš přehnat. Obecně platí, že když jsi hnojil nedávno a rostlina pořád vypadá špatně, může to být voda nebo světlo. Někdy je problém v půdě, třeba je moc těžká nebo prohnojená. Hnojit moc často není dobré, rostliny pak můžou být spálené a umírat. Udržuj si nějaký rozvrh hnojení, ale poslouchej rostliny – když vypadají zdravě, tak asi děláš něco dobře. Každá rostlina je jiná, tak experimentuj a sleduj, co jí vyhovuje.

121 slov
1.2 minut čtení
6. 12. 2024
Ludmila Suchá
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Hlavní faktory ovlivňující účinnost hnojení exotických rostlinProzkoumejte, jak pH půdy, teplota a vlhkost ovlivňují přijímání živin hnojivy u exotických rostlin a jak maximalizovat jejich růst.
1000 slov
10 minut čtení
18. 5. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky