Meskalin.cz/Fórum/Může se cactus a sukulent pěstovat spolu?

Může se cactus a sukulent pěstovat spolu?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat kaktusy a sukulenty dohromady v jednom květináči. Vždycky jsem chtěl mít nějakou krásnou kombinaci těchto rostlin, ale nevím, jestli mají stejné požadavky na pěstování a péči. Slyšel jsem, že obě skupiny rostlin milují slunce a potřebují dobře odvodněnou půdu, ale co takhle zalévání? Mám strach, že když budu zalévat, tak nějaký z těch sukulentů by mohl trpět nebo umřít, protože kaktusy obvykle nepotřebují tolik vody. A co výběr substrátu? Mám použít stejnou směs pro obě rostliny nebo je lepší je oddělit? Vím, že některé druhy sukulentů jsou mnohem citlivější na vlhkost než kaktusy. Jaké máte zkušenosti s pěstováním těchto rostlin společně? Myslíte si, že by to mohlo fungovat, nebo bych měl raději zůstat u jednoho druhu v jedné nádobě? A jak se vůbec takové kombinace chovají v průběhu času? Změní se jejich růstový vzor nebo velikost, když jsou spolu? Omlouvám se za spoustu otázek, ale opravdu bych rád slyšel vaše názory a rady od ostatních pěstitelů.

163 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Emil Hrubý

Jasně, kaktusy a sukulenty se dají pěstovat spolu. Mají dost podobné požadavky, co se týká slunce a odvodnění. Hlavní je, aby ses zaměřil na zalévání. Kaktusy to snesou s menším množstvím vody, zatímco některé sukulenty potřebují víc vlhkosti. Takže je dobrý najít zlatou střední cestu. Co se substrátu týče, použij směs pro sukulenty a kaktusy – ta je obvykle dost propustná a měla by vyhovovat oběma. Měj ale na paměti, že pokud nějaký sukulent potřebuje víc vody, můžeš ho přidat do jiného květináče, nebo se ujistit, že mu dáváš víc péče. Jinak co se růstu týče, když jsou spolu v jednom květináči, mohli by si konkurence občas trochu nahrávat – to záleží na druzích. Když tak sleduj, jestli některý z nich nezačíná strádat. Zkrátka to chce trošku pozorování a experimentování.

130 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2025
Rudolf Macek

Jo, kaktusy a sukulenty se dají pěstovat spolu. Obě skupiny mají podobné požadavky na světlo a odvodnění, takže v tomhle by to mělo fungovat. Co se týče zalévání, tak máš pravdu, kaktusy potřebují míň vody než některé sukulenty. Problém může nastat, když to přeženeš s vodou, protože pak můžeš mít potíže s kořeny. Doporučuju zalévat spíš méně než víc a nechat substrát mezi zálivkami pořádně vyschnout. Co se substrátu týče, dobrá směs na kaktusy je většinou i pro sukulenty ok. Hlavně aby byla dobře odvodněná. Jak to bude časem? No, rostliny se budou snažit růst, ale když to bude moc natěsno, tak si budou konkurovat o místo a světlo. Takže pokud ti nebude vadit trošku chaosu na květináči, zkus to! Ale jestli chceš mít úplně klid, tak každý druh zvlášť bude asi lepší.

133 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Věra Havlíková
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Vytvoření přírodního mini ekosystému: Jak správně zkombinovat sukulenty v teráriuPraktický návod na výběr různých druhů sukulentů, které se navzájem doplňují, aby vytvořily harmonický a zdravý ekosystém.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky