Meskalin.cz/Fórum/Kolik světla potřebují sukulenty v teráriu?

Kolik světla potřebují sukulenty v teráriu?

Přemýšlím, jak optimálně nastavit osvětlení pro sukulenty, které mám v teráriu. Zkoušel jsem různé kombinace a nějak se mi zdá, že ne všechno jde, jak bych si představoval. Viděl jsem, že některé druhy suculent se zdají být docela spokojené s menším množstvím světla, ale jiným to očividně nestačí a začínají se vytahovat. Kolik tedy světla je potřeba pro zdravý růst sukulentů? Jaký typ osvětlení je nejlepší použít? Když mám třeba terárium s uzavřeným víkem, ovlivňuje to nějak přístup světla? Myslíte, že je lepší mít sukulenty na přímém slunci, nebo by měly mít nějaký stín? Jak dlouho by mělo být světlo zapnuté každodenně, aby se jim dařilo? Zajímá mě také, jestli se liší potřeby různých druhů sukulentů, nebo mají všechny podobné nároky na světlo. Díky moc za každou radu!

128 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Hana Macková

Takže, co se týče sukulentů v teráriu, většinou potřebují dostatek světla, ale záleží na druhu. Některé typy, jako třeba Echeveria nebo Sedum, milují přímé slunce a potřebují minimálně 4-6 hodin denně. Jiný druhy, jako Haworthia, snesou i slabší osvětlení a mohou být spokojené při rozptýleném světle. Uzavřené terárium může zadržovat vlhkost, ale taky to znamená, že světlo nemusí pronikat tak dobře, takže je dobrý mít tam umělé osvětlení nebo umístit terárium blízko okna. Co se týče osvětlení, LED grow lights jsou skvělá volba – šetří energii a nepřehřívají vzduch uvnitř. Takže pokud si nejsi jistej, zkus různé pozice a časy – většinou tak 12-14 hodin denně je ideální pro většinu sukulentů. Ale jo, vždycky se koukej na reakce rostlin – vytahování znamená málo světla! Tak snad to pomůže.

128 slov
1.3 minut čtení
4. 12. 2024
Andrea Holušová

Sukulenty potřebují dost světla, ale není to úplně jednoduchý. Většina se cítí nejlíp na jasném, nepřímém světle, ideálně tak 12-14 hodin denně. Uzavřený terárium může trošku ztížit přístup k světlu, hlavně pokud je víko skleněný - to může filtrovat UV záření. Takže pokud máš nějaký druh, co miluje slunce, dej ho radši někam, kde bude mít přístup k přímému slunci alespoň pár hodin denně. Ale pozor na spálení – některý sukulenty se radši schovají do stínu nebo mají rády rozptýlené světlo. Zkus experimentovat s různými zdroji osvětlení, jako jsou LED lampy nebo fluorescenční zářivky, ty můžou fungovat dobře. Ale nezapomeň, že různé druhy mají různý potřeby – kaktusy většinou snesou víc slunce než třeba aloe. Hlavně je pozoruj a uvidíš, co jim vyhovuje.

123 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2024
Veronika Koubová
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Vytvoření přírodního mini ekosystému: Jak správně zkombinovat sukulenty v teráriuPraktický návod na výběr různých druhů sukulentů, které se navzájem doplňují, aby vytvořily harmonický a zdravý ekosystém.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky